101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe

41 200 20 20 / 41 200 20 00

TELEFON INTERWENCYJNY

502 020 025

NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Tradycje wielkopostne

Data publikacji: 26.02.2020 15:23
Autor: Ewa Okońska / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze

 
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

„Wstępna środa następuje, kuchareczka żur gotuje” - mówi ludowe przysłowie. - W Popielec, nazywany 100 lat temu na polskiej wsi wstępną środą, gospodynie przyrządzały postny żur, który do Wielkanocy był podstawą wiejskiej kuchni, obok śledzi, ziemniaków i kapusty - mówi dr Mateusz Wierciński z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Wielki Post kończył definitywnie karnawałowe zabawy i kuligi. W Środę Popielcową obnoszono po wsi wielki garnek z popiołem.

- Przestrzegano też przed wizytami w karczmie - dodaje dr Mateusz Wierciński.

W trakcie Wielkiego Postu nie jedzono nie tylko mięsa i tłuszczów zwierzęcych, ale również nabiału i cukru. Kiedy post dobiegał końca, w Wielką Sobotę odbywał się pogrzeb żuru i śledzia, co oznaczało koniec pokuty.

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution