Mistrz kulinarny Jakub Steuermark proponuje.
Składniki na 4 osoby: 2 średnie łopatki jagnięce, 1 duży pęczek rozmarynu, 1 główka czosnku, 1 butelka białego wytrawnego wina (najlepiej riesling), sól, pieprz, 1kg ziemniaków, 2 włoszczyzny, olej do smażenia, 2 duże białe cebule.
Przepis: Łopatki umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i pociętym drobno rozmarynem. Pokrój cebule w piórka, ułóż na dnie dużego żaroodpornego naczynia, skrop obficie łopatki olejem i ułóż na cebuli. Piecz w piecu nagrzanym na 200 stopni przez około 20 minut, następnie dodaj wino i zakryj naczynie. Piecz na 180 stopniach przez kolejne 20 minut. To czas aby obrać warzywa i ziemniaki i pociąć je w równe grube kawałki wielkości kciuka. Skrop je olejem, posól i popieprz. Dorzuć na około mięsa i piecz dalej jagnięcinę przez 1,5 godziny pod przykryciem w 160 stopniach. Wyłóż warzywa, ziemniaki, skrój mięso a wszystko polej sosem z pieczenia. Wcześniej go przecedź przez gęste sito i zredukuj o połowę. Gotowe.