W środę odkryto pierwsze w regionie świętokrzyskim ognisko ptasiej grypy w Zagorzycach koło Pińczowa. Przypadek dotyczy fermy drobiu, gdzie hodowano 60 sztuk zwierząt. Wszystkie już zutylizowano. Jak zaznaczają lekarze weterynarii – wirus ptasiej grypy nie jest groźny dla ludzi, jednak może powodować panikę.
Jak zapobiec i strzec się przed ptasią grypą?
Ptasią grypą – według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa można się zarazić poprzez kontakt z chorym ptactwem (dzikim lub hodowlanym) lub jego odchodami.
Zainfekowane ptaki wydalają wirusy wraz z odchodami, a pył z tych odchodów wdychają ludzie. Wirus może być przenoszony m.in. na obuwiu, pojazdach, ubraniu, które znajdowały się na terenie targu zwierzęcego lub ferm drobiu, i zostały skażone.
Wirus może się też przenosić za pośrednictwem żywności, np. drobiu mrożonego. Bezpieczna jest tylko żywność poddana obróbce termicznej; pieczenie czy gotowanie niszczy wirusa, natomiast surowe jajka czy żółtka mogą być niebezpieczne. Nie znaczy to jednak, że można jeść gotowane lub smażone mięso chorych lub podejrzanych o chorobę ptaków; bezwzględnie powinno być ono zniszczone.
Wskazówki dla konsumentów
– jedz mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja tylko po ugotowaniu lub pieczeniu (temperatura – minimum 70 stopni C)
– myj dokładnie z użyciem detergentu deski, noże, talerze, na których przygotowywałeś surowy drób; zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy – nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu
– zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc, gdzie bytuje dzikie ptactwo, ferm drobiu
– myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
Jak ochronić się przed zakażeniem?
-Przed spożyciem drobiu trzeba się upewnić, że każda część jest ugotowana (nie jest różowa), a jajka są dogotowane (bez płynnych żółtek). Nie jemy żadnych surowych jajek – kogli-mogli ani jajek na miękko.
-Jajka jeszcze przed przygotowywaniem powinno się wyparzyć – skorupka też może być zanieczyszczona.
-Gdy kupujemy drób, należy przenosić go w osobnym opakowaniu, tak by nie miał kontaktu z innym pokarmem – warzywami, owocami, chlebem itp.
-Przy patroszeniu i przygotowywaniu drobiu powinniśmy używać rękawiczek.
– Po skończeniu przygotowywania drobiu, smażeniu jajek i dotykaniu brudnych skorupek ręce, a także wszystkie używane przedmioty (np. deskę do krojenia, zlew, stół, noże), które miały z nimi kontakt, powinniśmy dokładnie umyć. Wystarczy ciepła woda i mydło.
-Gdy znajdziemy padłego ptaka, nie powinniśmy go w ogóle dotykać – najlepiej zawiadomić służby weterynaryjne.
-Najlepiej unikać miejsc, przedmiotów zanieczyszczonych ptasimi odchodami lub krwią – kurników, przetwórni drobiu itp.
Eksperci są zgodni – ptasią grypą nie można zakazić się przez zjedzenie gotowanego, pieczonego czy smażonego drobiu. Wirus H5N1 jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur. Już 70 st. C, a więc mniej niż stosujemy przy gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu, zabija ten groźny zarazek.
Wskazówki dla hodowców przyzagrodowych
– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie
– przetrzymywanie drobiu w zamknięciu lub na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem (siatki ochronne, zadaszenia
– odizolowanie od innego drobiu kaczek i gęsi
– przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem
– unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (zbiorniki wodne i rzeki)
– zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy lokalnej przypadków padnięć drobiu
– mycie rąk wodą z mydłem po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi