101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Zbierasz grzyby? Sprawdź je za darmo w Sanepidzie

Data publikacji: 12.07.2017 17:43
Autor: Iwona Murawska / Kategoria: Zdrowie
Skomentuj

Autor: Robert Felczak / Radio Kielce

W świętokrzyskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Z tego powodu w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach rozpoczęły się dyżury ekspertów. Można skorzystać z ich pomocy w sytuacji kiedy nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne.

Joanna Ciborowska, kierownik działu laboratoryjnego w kieleckim sanepidzie radzi, aby zbierać wyłącznie grzyby dorosłe i w pełni ukształtowane, a nie tylko ich kapelusze lub jakieś fragmenty. Ułatwi to wydanie precyzyjnej opinii.

- Zdarza się, że grzyb jadalny ma bardzo wiele cech podobnych do niejadalnego. Ten najbardziej trujący, to muchomor zielonawy, pospolicie nazywany sromotnikowym. To łagodny grzyb o słodkawym smaku, co nie wskazuje, że może nam zaszkodzić. Natomiast jest grzybem bardzo trującym, bo zaledwie 50 gram jest dawką śmiertelną - wyjaśnia Joanna Ciborowska.

Ekspert radzi, by nie zbierać grzybów blaszkowych, bo wśród nich znajduje się właśnie muchomor sromotnikowy.

- Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, unikajmy grzybów blaszkowych i zbliżonych wyglądem. Ludzie mylą tego muchomora z młodą pieczarką, gąską, gołąbkiem zielonawym. Bezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe, które pod kapeluszem mają gąbki - dodaje Joanna Ciborowska.

Podkreśla, że  zatrucie grzybami może mieć poważne konsekwencje. Jeżeli po ich spożyciu będziemy mieli ból brzucha, biegunkę, czy gorączkę należy natychmiast udać się do lekarza.

Dyżury grzyboznawców w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach przy ulicy Jagiellońskiej 68 odbywają się w dni powszednie, w godzinach 7.30 - 15.00. Bezpłatne porady na temat grzybów można uzyskać także powiatowych stacjach Sanepidu.

Skomentuj ten wpis


Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2017 / Realizacja: dimax design & kita solutions