– Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie przetworów na zimę – powiedziała w programie „Na każdą pogodę” Lilia Kowalewska z Agrocentrum Kielce. Ekspertka radziła, aby oprócz tradycyjnych kompozycji warzywnych z wykorzystaniem papryki, pomidorów, kapusty przygotować soki i dżemy oraz suszone owoce.
Do suszenia nadają się śliwki, jabłka, gruszki. Trzeba pamiętać, aby owoce nie były bardzo dojrzałe. Lilia Kowalewska radziła, aby zrobić dżemy i soki z owocu derenia. Przyznała, że wciąż jest to roślina niedoceniana, a posiadająca wiele właściwości leczniczych. Co ważne, owoce – koloru czerwonego, przypominające żurawinę – można zbierać jeszcze w październiku. Nie zapominajmy o ogórkach. Chociaż sezon na kiszone już minął, można przygotować konserwowe, w różnych zalewach i jako dodatek do sałatek – mówiła Lilia Kowalewska z Agrocentrum Kielce.
Pierwsza część rozmowy:
Druga część rozmowy: