101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

70 lat "Sandomierskiej Marmolady"

Data publikacji: 30.09.2017 09:46 / Data aktualizacji: 30.09.2017 22:31
Autor: Grażyna Szlęzak-Wójcik / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Jubileusz 70-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
Sandomierz. 30.09.2017 / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Jubileusz 70-lecia obchodzi Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Z tej okazji odbył się zjazd absolwentów. Poczet sztandarowy szkoły wraz z nauczycielami i absolwentami przeszedł ulicami miasta do kościoła św. Józefa na mszę, następnie w siedzibie Zespołu Szkół odbyła się część oficjalna i artystyczna.

Poseł Prawa i Sprawiedliwości Marek Kwitek powiedział, że ta placówka wrosła w dzieje Sandomierza. Na przestrzeni lat zmieniała się nazwa, ale zawsze kształcono tutaj zgodnie z najnowszymi wymaganiami oświatowymi oraz rynku pracy. Poseł pochwalił Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich także za krzewienie postaw patriotycznych i twórcze działania podejmowane na rzecz środowiska lokalnego.

Dyrektor Dariusz Łuczak stwierdził, że współczesna szkoła to m.in. wyjazdy uczniów na praktyki do Portugalii, Hiszpanii i Włoch, udział klasy mundurowej w pilotażowym programie Ministerstwa Obrony Narodowej  oraz prowadzenie dwóch kierunków branżowych: kucharz i cukiernik.

Przemarsz pocztu sztandarowego Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich wraz z nauczycielami i absolwentami na mszę do kościoła św. JózefaSandomierz. 30.09.2017 / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

W zjeździe absolwentów wzięło udział ponad 350 osób, m.in. prof. Zbigniew Pałacha, wykładowca  w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który wspominał swoją szkołę średnią jako bardzo dobrą, dbającą o wysoki poziom wiedzy teoretycznej i praktycznej.

- W latach 60. była to jedyna szkoła w Polsce o profilu przetwórstwa owoców i warzyw. Miała własną małą przetwórnię, w której  produkowano marmolady i syropy owocowe, była też niewielka winiarnia. Uczniowie odbywali regularne praktyki w Dwikozach. W latach 70. stanowili najważniejszą kadrę w rozwijających się polskich zakładach przetwórczych - dodał prof. Pałacha.

Z okazji jubileuszu odbyły się spotkania poszczególnych roczników, które  zorganizowano w klasach.  Wieczorem bawiono się na balu absolwentów.

Jubileusz 70-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w SandomierzuSandomierz. 30.09.2017 / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość


Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2017 / Realizacja: dimax design & kita solutions