Jubileusz 70-lecia obchodzi Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Z tej okazji odbył się zjazd absolwentów. Poczet sztandarowy szkoły wraz z nauczycielami i absolwentami przeszedł ulicami miasta do kościoła św. Józefa na mszę, następnie w siedzibie Zespołu Szkół odbyła się część oficjalna i artystyczna.
Poseł Prawa i Sprawiedliwości Marek Kwitek powiedział, że ta placówka wrosła w dzieje Sandomierza. Na przestrzeni lat zmieniała się nazwa, ale zawsze kształcono tutaj zgodnie z najnowszymi wymaganiami oświatowymi oraz rynku pracy. Poseł pochwalił Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich także za krzewienie postaw patriotycznych i twórcze działania podejmowane na rzecz środowiska lokalnego.
Dyrektor Dariusz Łuczak stwierdził, że współczesna szkoła to m.in. wyjazdy uczniów na praktyki do Portugalii, Hiszpanii i Włoch, udział klasy mundurowej w pilotażowym programie Ministerstwa Obrony Narodowej oraz prowadzenie dwóch kierunków branżowych: kucharz i cukiernik.
W zjeździe absolwentów wzięło udział ponad 350 osób, m.in. prof. Zbigniew Pałacha, wykładowca w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który wspominał swoją szkołę średnią jako bardzo dobrą, dbającą o wysoki poziom wiedzy teoretycznej i praktycznej.
– W latach 60. była to jedyna szkoła w Polsce o profilu przetwórstwa owoców i warzyw. Miała własną małą przetwórnię, w której produkowano marmolady i syropy owocowe, była też niewielka winiarnia. Uczniowie odbywali regularne praktyki w Dwikozach. W latach 70. stanowili najważniejszą kadrę w rozwijających się polskich zakładach przetwórczych – dodał prof. Pałacha.
Z okazji jubileuszu odbyły się spotkania poszczególnych roczników, które zorganizowano w klasach. Wieczorem bawiono się na balu absolwentów.