101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Fińska kultura i smaki w UJK

Data publikacji: 12.10.2017 15:35
Autor: Daniel Lenart / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Dzień fiński w UJK
Kielce. 12.10.2017 / Fot. Marzena Mąkosa / Radio Kielce

Hanna Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce wzięła udział w dzisiejszej inauguracji roku akademickiego Wydziału Prawa, Administracji i Zarządzania Uniwersytetu Jana Kochanowskiego. Jej wizyta była związana z uruchomieniem anglojęzycznych studiów skandynawskich oraz zorganizowanym z tej okazji na wydziale Dniem Fińskim.

Ambasador wygłosiła wykład inauguracyjny. Pomysłodawcą nowego kierunku studiów oraz dzisiejszego wydarzenia jest profesor Ryszard Czarny, były ambasador Polski w Szwecji, Norwegii i Islandii.

- Dzień Fiński dlatego, że w tym roku jest stulecie uzyskania niepodległości Finlandii. I okazuje się, że jesteśmy jedyną uczelnią w Polsce, która wpadła na pomysł, by z tej okazji najwyższego w naszym kraju przedstawiciela Finlandii do siebie zaprosić. A poza tym marszałek Mannerheim, kiedy był jeszcze pułkownikiem, to stacjonował w Kielcach - mówi profesor Ryszard Czarny.

Z okazji Dnia Fińskiego w UJK otwarto dwie wystawy. Postacią jednej z nich, w Bibliotece Uniwersyteckiej, jest bohater Finlandii, marszałek Carl Gustaf Mannerheim. Dla Finów jest tym, kim dla Polaków marszałek Józef Piłsudski. To dzięki niemu ten kraj sto lat temu uzyskał niepodległość. Druga wystawa w budynku Wydziału Prawa, Administracji i Zarządzania jest poświęcona samej Finlandii.

Uczestnicy dzisiejszych uroczystości mieli okazję również spróbować tradycyjnych dań kuchni fińskiej. Przygotował je Maciej Wróblewski, szef kuchni w ambasadzie Finlandii. Jak mówi - jedną z najciekawszych smakowo potraw jest połączenie jagnięciny ze śledziem.

- To jest tak zwany forszmak a’la Mannerheim. Gustaw Mannerheim przebywając w Polsce próbował różnych polskich potraw. W tym forszmaku. Marszałek był smakoszem i razem z żoną eksperymentowali w kuchni. Stworzyli potrawę, która zawojowała gusta Finów - mówi Maciej Wróblewski.

Były też tradycyjne fińskie desery, między innymi ciasto jagodowe oraz mus czekoladowy z lukrecją. W planach są spotkania z przedstawicielami innych skandynawskich krajów.

Tagi do tego wpisu
Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość


Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2017 / Realizacja: dimax design & kita solutions