101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Smaki gęsiny w Opatowie i Chmielniku

Data publikacji: 11.11.2017 09:46 / Data aktualizacji: 11.11.2017 18:50
Autor: Ewa Okońska , Emilia Sitarska / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Opatów. „Gęsina na Świętego Marcina”
Opatów. 11.11.2017 / Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

Gęś pieczona pod pierzyną z jabłek i pomarańczy, pierogi i krokiety z gęsiną, galantyna i podroby gotowane w warzywach zostały zaserwowane podczas pierwszej w Opatowie „Gęsiny na Świętego Marcina”. O tym, że mięso tego ptaka smakuje świadczy fakt, że w ciągu godziny wszystkie potrawy zostały zjedzone.

Justyna Wiatrowska z Koła Gospodyń Wiejskich z Międzygórza mówi, że do przygotowania pierogów i krokietów wykorzystała 12 kilogramów gęsiego mięsa. Dodaje, że w powiecie opatowskim mało jest gospodarstw, które hodują te ptaki, dlatego trudno kupić mięso.

Adam Kościołek ze Stowarzyszenia Ziemia Opatowska, które zorganizowało wydarzenie mówi, że do tej pory z gęsiną kojarzył się Łagów czy Raków. Pora na to, aby tradycje odnowić w Opatowie, bo to przecież ten sam region.

Potrawy z gęsiny pojawiły się dziś także w Chmielniku. Zorganizowano tam konkurs „Smaki gęsiny”.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość


Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2017 / Realizacja: dimax design & kita solutions