101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Ekspozycje wkrótce również w piwnicach sandomierskiego zamku

Data publikacji: 19.01.2018 11:54
Autor: Grażyna Szlęzak-Wójcik / Kategoria: Kultura
Komentarze
Sandomierz. Zamek. Rzeka Wisła

Sandomierz. Zamek. Rzeka Wisła
30.08.2017 / Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Kilka ważnych remontów zaplanowano na Zamku Królewskim w Sandomierzu. Dominik Abłamowicz, dyrektor Muzeum Okręgowego, chce zaadaptować na cele użytkowe piwnice znajdujące się pomiędzy zamkiem, a dolnym dziedzińcem.

Nie tak dawno muzeum zleciło wykonanie badań georadarowych, dzięki którym ustalono dokładną lokalizację piwnic oraz ich głębokość. Mają powierzchnię około 150-200 metrów kwadratowych, które dyrektor chciałby przeznaczyć na cele magazynowe lub ekspozycyjne. Podkreślił, że jego placówka ma poważny problem wiążący się z małą ilością przestrzeni. Część eksponatów przechowywana jest na strychu lub w istniejących obecnie piwnicach. Potrzebne jest również dodatkowe miejsce na pracownie muzealne.

Odgruzowanie i przystosowanie zamkowych piwnic na potrzeby muzeum jest jednym z elementów wniosku o dotację złożonego w  ministerstwie kultury. Zapisano w nim także remont elewacji zamku, która jest bardzo zniszczona i odpadają z niej tynki, jak również odnowienie frontowych schodów. Całość prac ma kosztować około 1,5 mln zł. Muzeum stara się również o dotację ministerialną na remont dachu.

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu ma swoją siedzibę w zamku od 1986 roku. Do 1956 roku znajdowało się tam więzienie.

Zamek Królewski w Sandomierzu to jeden z ciekawszych obiektów zabytkowych miasta. Został wzniesiony przez króla Kazimierza Wielkiego, a rozbudowany w XVI wieku. Po potopie szwedzkim ocalało tylko jedno skrzydło zachodnie. Jest ono jedyną pozostałością po dawnej warowni.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution