101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Piękne, ale obecnie zapomniane już zwyczaje świąteczne

Data publikacji: 01.04.2018 09:48
Autor: Marcin Różyc / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

15.04.2017 Ciekoty. Poświęcenie pokarmów przed Centrum Edukacyjnym „Szklany Dom”.
Fot. Magdalena Nowak / Radio Kielce

Niedziela Wielkanocna była wyjątkowym dniem w zwyczajach mieszkańców wsi województwa świętokrzyskiego. Współcześnie nie praktykujemy już wielu wielkanocnych tradycji.

Jarosław Leszczyński, etnograf i kustosz z Muzeum Wsi Kieleckiej mówi, że w koszyczku świątecznym, który znajdował się na świątecznym stole nie mogło zabraknąć: baranka, babki, masła, kiełbasy i soli. Następnie wszyscy składali sobie życzenia. Dawniej zdecydowanie bardziej przestrzegano wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w trakcie okresu wielkiego postu. - Nie tylko nie można było jeść mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego, jak np. jajek czy mleka. Post obowiązywał nie tylko w Środę Popielcową i Wielki Piątek, ale przez wszystkie dni Wielkiego Postu. Mięsa można było skosztować dopiero w Wielką Niedzielę - mówi Jarosław Leszczyński.

Zmieniła się także część zwyczajów kościelnych. - Współcześnie rezurekcja odbywa się z samego rana w Wielką Niedzielę. Dawniej procesja rezurekcyjna miała miejsce już w Wielką Sobotę. Ten zwyczaj przetrwał w niektórych świątyniach - dodaje etnograf.

W Dzień Zmartwychwstania Pańskiego na dawnej kieleckiej wsi pozostawano w domach. Odwiedziny krewnych i znajomych zostawiano na drugi Dzień Świąt, Poniedziałek Wielkanocny.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution