Świętokrzyski karp po żydowsku według przedwojennego przepisu Izaaka Farkasa z Chmielnika zdobył I nagrodę w konkursie kulinarnym wojewody „Świąteczna ryba na świętokrzyskim stole”. Nagrodzona potrawa została przyrządzona przez restaurację Gildia w Kielcach.
Szef kuchni, Maciej Musiał podkreśla, że karp jest przygotowany „na słodko”, z dodatkiem rodzynek, migdałów i słodkiej śmietany. Przepis na tę potrawę Maciej Musiał znalazł w starych, rodzinnych dokumentach.
II miejsce zajął „Rytwiański karp wędzony” z Gospodarstwa Rybackiego Wacława Szczoczarza z Rytwian. Pomysłodawca potrawy podkreśla, że jest ona przyprawiona jedynie solą i na tym polega jej wyjątkowość.
III miejsce w konkursie zajęła uczennica Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Agata Chudyka za „Karpia z chłopskiej izby”. Jak powiedziała: rybę faszeruje się kaszą gryczaną z grzybami i cebulą.
Konkurs jest elementem kampanii wojewody „Jedz ryby w Świętokrzyskiem”. Bożentyna Pałka-Koruba zapowiada kontynuację kampanii w przyszłym roku.
Ewa Okońska