101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Perduta na śniadanie w ogrodzie. Grzegorz Russak gotował dla naszych słuchaczy

Data publikacji: 29.06.2018 13:52 / Data aktualizacji: 30.06.2018 12:55
Autor: Magdalena Sitek , Michał Kita / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Śniadanie w ogrodzie, które przygotował Grzegorz Russak. Perduta
Kielce. 30.06.2018 / Fot. Kamil Król / Radio Kielce

Perduty oraz świeżych ogórków z miodem mogli skosztować uczestnicy pierwszego wakacyjnego „Śniadania w ogrodzie”, które przygotowywaliśmy dziś w Radiu Kielce. Nie zabrakło polskich serów oraz warzyw pochodzących ze świętokrzyskich upraw.

Wykwintne śniadanie przyrządził Grzegorz Russak - propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, a przy tym wyśmienity gawędziarz. Gość Radia Kielce wszystkie dania zrobił z produktów pochodzących od naszych rodzimych producentów.

- To danie proste, smaczne, ale mało znane w naszej kuchni. Tradycyjne polskie śniadania są bogate w nabiał i warzywa. W naszej radiowej plenerowej kuchni pojawiły się zatem też pyszne twarogi ze śmietaną - dodaje Grzegorz Russak.

- Dziedzictwo kulinarne wiąże się z naszą tożsamością narodową i regionalną, każdy wie, że jeśli naród nie ma za sobą pięknej historii, to nie ma również dobrej kuchni. A w radiowym ogrodzie mogliśmy nawiązać do naszych pięknych tradycji - podkreślał Grzegorz Russak.

Słuchacze, którzy uczestniczyli w pierwszym wydaniu audycji, podkreślali, że posiłki, które zostały przygotowane zaskakują swoją prostotą i sposobem podania, a niektóre z nich jak np. perdutę mieli okazję jeść po raz pierwszy.

Śniadanie w ogrodzie, które przygotował Grzegorz RussakKielce. 30.06.2018 / Fot. Kamil Król / Radio Kielce

Zdaniem Pani Ewy, formuła programu jest bardzo ciekawa, ponieważ oprócz wyśmienitych posiłków, można wysłuchać opowieści o kuchni polskiej. Pan Mieczysław z kolei podkreśla, że dzięki „Śniadaniu w ogrodzie” nie musiał sam przygotowywać posiłku, ponadto mógł poznać wiele nowych przepisów i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania.

Jak podkreśla prowadząca audycję Magdalena Sitek, ma nadzieję, że wszystkie porady, jakie naszym słuchaczom zdradził nasz gość Grzegorz Russak, przydadzą się w życiu codziennym. - Bazujemy na kuchni polskiej, która jak mówi nasz gość jest  najlepsza na świecie. Do przygotowania tego śniadania wykorzystaliśmy produkty regionalne pochodzące z naszych, świętokrzyskich pól i łąk, dzięki czemu mogliśmy zaserwować słuchaczom pyszne i zdrowe potrawy - dodaje.

W kuchni, która stanęła w naszym ogrodzie przy ulicy Radiowej 4, znani i lubiani kucharze, w każdą sobotę będą przygotowywali zjawiskowe śniadania. W programie można osobiście uczestniczyć. Warunkiem jest zdobycie zaproszenia, podczas konkursów rozgrywanych na antenie Radia Kielce.

Śniadanie w ogrodzie, które przygotował Grzegorz RussakKielce. 30.06.2018 / Fot. Kamil Król / Radio Kielce

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution