101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Zupy na "Śniadanie w ogrodzie". Jak jadano w staropolskiej kuchni

Data publikacji: 14.07.2018 11:24 / Data aktualizacji: 14.07.2018 20:39
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Śniadanie w ogrodzie Radia Kielce
Kielce. 14.07.2018 / Fot. Marzena Mąkosa / Radio Kielce

Zupa mleczna z kluseczkami ziemiańskimi oraz żurek na wędzonych żeberkach ze swojską kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – stanowiły podstawę „Śniadania w ogrodzie”, które dla słuchaczy Radia Kielce przygotował Grzegorz Russak- znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej, znakomity gawędziarz.

Jak powiedział nasz gość zupy mleczne od wieków stanowiły podstawę kuchni polskiej. Serwowano je zarówno w domach chłopskich jak i mieszczańskich. W zależności od zamożności były zupy przygotowywane „na bogato” lub „ubogie”. Wariantów  podawania zup mlecznych do dziś jest bardzo wiele. Od zwykłych takich jak: mleko z gotowanym makaronem lub ryżem po bardziej wyszukane na przykład z kluseczkami ziemiańskimi.

Grzegorz Russak w naszej radiowej letniej kuchni przygotował także żurek. Zupa ta kiedyś stanowiła podstawę śniadań w wielu miejscach Polski. W Łodzi serwowano ją każdego dnia, była pożywna i dawała energię na cały dzień pracy.

„Śniadanie w ogrodzie” to letnia propozycja Radia Kielce. W każdą sobotę w ogrodach rozgłośni przy ulicy Radiowej 4 znani i lubiani kucharze przygotowują śniadania dla słuchaczy.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution