101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Jak sobota, to śniadanie w ogrodzie

Data publikacji: 11.08.2018 08:32
Autor: Stanisław Blinstrub / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Śniadanie w ogrodzie. Potrawy przygotował Bartosz Herbuś, szef kuchni Karczmy - Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej u stóp Świętego Krzyża
Kielce. 11.08.2018 / Fot. Kamil Król / Radio Kielce

"Zupa żniwiarza" oraz "Kasza jaglana z owocami" - takie potrawy zostaną przygotowane podczas sobotniego "Śniadania w Ogrodzie". Specjalnie dla słuchaczy Radia Kielce potrawy przygotował szef kuchni Karczmy - Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej Bartosz Herbuś. Pomagali mu Lidia Piotrowska i Łukasz Długosz.

Zupa żniwiarza (przepis na 10 osób)

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 l żuru (zakwasu)
  • 500 g boczku wędzonego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 400g kwaśnej śmietany
  • sól pieprz majeranek

Pokrojone kapustę i ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy do smaku sola pieprzem i majerankiem. Dodajemy zakwas. I gotujemy. Boczek podsmażamy z cebulką. I dodajemy do zupy. Na koniec zaprawiamy śmietaną 18 proc.

Kasza jaglana z owocami (przepis na 10 osób)

Składniki:

  • 400g kaszy jaglanej
  • 6 l mleka
  • 250g borówki amerykańskiej
  • 250g malin
  • doniczka mięty
  • 125g jeżyn
  • sól
  • 5 łyżek miodu(najlepiej lipowy)
  • cynamon

Kaszę gotujemy w mleku około 15 min w proporcji 1 miarka kaszy 2 miarki mleka. Odstawiamy na kilka minut by odparowała. Wkładamy do miseczek, polewamy miodem i dodajemy surowe owoce. Dekorujemy listkiem mięty.

 

 

W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
Boczek wędzony - z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
Śmietana - z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
Miód - z Pasieki Rodzinnej „Prawdziwe Miody” w Kazimierzy Małej,
Pieczywo - z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
Zakwas, kasza, owoce, warzywa i pozostałe produkty - z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława - gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 

Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem:

https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/

Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 
 
Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution