101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Śniadanie z Radiem Kielce. Były jajka i sałatki

Data publikacji: 18.08.2018 08:08 / Data aktualizacji: 18.08.2018 18:38
Autor: Stanisław Blinstrub / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Śniadanie z Radiem Kielce
18.08.2018 / Fot. Robert Felczak / Radio Kielce

Jajka sadzone na pomidorach, jajka sadzone na boczku i jajecznicę na boczku zaserwował podczas Śniadania w Ogrodzie Grzegorz Russak. Na stole pojawiły się także sałatki z pomidorów i kiszonych ogórków. W śniadaniu uczestniczyli słuchacze Radia Kielce.

Jako pierwsze na stole pojawiły się jaka sadzone w pomidorach.

- By je przygotować trzeb najpierw na maśle podsmażyć cebulę z przyprawami. Niezbędna jest bazylia, tymianek lub te przyprawy, które najbardziej lubimy - podpowiada znany kucharz. - Następnie dodajemy obrane ze skóry pomidory. Dusimy aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Dodajemy sól i pieprz. W tak przygotowany sos dodajemy jajka i gotujemy aż zetnie się białko a żółto będzie płynne. Na koniec posypujemy startym twardym żółtym serem.

Potem słuchacze skosztowali jajek sadzonych na boczku.

- Pokrojony w paski boczek podsmażamy wraz z cebula. Boczek ma być zeszklony nie wysmażony na wióry - podpowiadał Grzegorz Russak. Doprawiamy do smaku. W to wbijamy jajka i czekamy aż zetnie się białko. Podajemy na stół.

Ostatnie danie to była jajecznica na boczku. Grzegorz Russak podsmażył dużą ilość cebuli, ziół i boczku na patelni. Następnie w to zostały wbite jajka. Na koniec do wszystkiego dodał ostry pieprz cayenne.

Duże zainteresowanie wzbudziły sałatki na bazie pomidorów i kiszonych ogórków.

- Obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory mieszamy z wiórkami świeżej cebuli dodajemy sól i pieprz do smaku i całość zalewamy śmietanką 30-procentową bądź też gęstą śmietaną - powiedział Grzegorz Russak.

Druga sałatka to pokrojone w kostkę kiszone ogórki z dodatkiem cebuli, przyprawione solą i pieprzem. Na koniec polewamy wszystko dobrą oliwą rzepakową.

Za tydzień kolejne, ostatnie w te wakacje śniadanie, na które zapraszają Grzegorz Russak i Magdalena Sitek.

 

W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
- jajka, ogórki kiszone, boczek, pomidory, cebula - z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława - gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim
- ser żółty - z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku
- pieczywo - z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach
- boczek wędzony - z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego "Ankaz" w Kunowie
- wędliny - z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich "Nowak" w Wąchocku oraz "Mat-Mas" w Bęczkowie
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 

Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem:

https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/

Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution