101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Śniadanie z Radiem Kielce. Naleśniki na pięć sposobów

Data publikacji: 25.08.2018 12:19
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Śniadanie z Radiem Kielce
25.08.2018 / Fot. Robert Felczak / Radio Kielce

Wariacje naleśnikowe - pod takim hasłem przebiegało dzisiejsze śniadanie w ogrodzie Radia Kielce. Grzegorz Russak, znawca i wielbiciel kuchni polskiej, zaproponował słuchaczom Radia Kielce kruche naleśniki z jabłkami oraz tradycyjne z farszem z grzybów i szynki.

Nasz gość podkreślił, że naleśniki w kuchni polskiej są od zawsze. Występują w różnych postaciach choć mało kto o tym wie. Znanych jest pięć odmian naleśników, wśród nich wspomniane już wcześniej naleśniki kruche i tradycyjne, a także naleśniki biszkoptowe oraz piwne.

Uczestniczący w radiowym śniadaniu słuchacze zgodnie podkreślali, że serwowane potrawy są wyjątkowo smaczne i z chęcią wykorzystają przepisy w codziennym życiu. Nie mieli także wątpliwości, że polska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie i warto sięgać po stare sprawdzone przepisy.

W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
- masło, ser żółty - z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku,
- ser biały krajanka - z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy,
- śmietana - z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
- szynka, wędliny - z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
- pieczywo - z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
- jaja, owoce, warzywa, grzyby i pozostałe produkty - z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława - gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 

Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem:

https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/

Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.

 

O tym jak ważne jest polskie dziedzictwo kulinarne będziemy mówić na antenie Radia Kielce od 9 września. W programie niedzielnym pojawi się nowy cykl - „Gawędy kulinarne Grzegorza Russaka”.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution