101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Cukier „żywi” raka

Data publikacji: 29.11.2018 17:48
Autor: Iwona Murawska / Kategoria: Zdrowie
Komentarze

29.11.2018 Kielce. Konferencja na temat zdrowego odżywiania w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. Marta Kaleta specjalista ds. żywienia
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Cukry oraz tłuszcze zawarte m.in. w margarynie są czynnikami ryzyka zachorowania na nowotwory. Jak informuje Marta Kaleta, specjalista ds. żywienia, w zdrowej diecie powinny jak najczęściej występować warzywa i owoce, natomiast należy wystrzegać się zwłaszcza produktów przetworzonych, ponieważ nawet w 20% mogą się przyczynić do wystąpienia nowotworu.

- Komórki nowotworowe lubią cukier, karmią się nim. Rak lubi także tłuszcze trans, czyli te tłuszcze, które są zawarte m.in. w margarynie i we wszystkich produktach na bazie margaryny. Z naszej diety powinniśmy też wykluczyć produkty mocno przetworzone, szczególnie w puszkach aluminiowych oraz mięsa, które także są mocno przetworzone poprzez wstrzykiwanie w nie antybiotyków i hormonów - wylicza Marta Kaleta.

29.11.2018 Kielce. Konferencja na temat zdrowego odżywiania w Świętokrzyskim Centrum OnkologiiFot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Jak podkreśla, jednak największym czynnikiem ryzyka wystąpienia raka jest stres, ponieważ, nasz organizm zużywa wtedy dużo minerałów, składników odżywczych i witamin, przez co traci odporność.

- Osoby, które są chronicznie zestresowane, zużywają bardzo dużo substancji odżywczych i minerałów, których i tak dostarczamy naszemu organizmowi bardzo mało. To się z kolei wiąże z tym, że nasz organizm, nasz system odpornościowy nie jest w stanie się bronić. Oznacza to, że nie dochodzi do apoptozy, czyli usuwania tych martwych, gorszych komórek. One są natomiast najbardziej podatne na to, by zmienić się w komórki nowotworowe - wyjaśnia Marta Kaleta. 

29.11.2018 Kielce. Konferencja na temat zdrowego odżywiania w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. Marta Kaleta specjalista ds. żywieniaFot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

O zdrowym odżywianiu się, także w trakcie trwania choroby onkologicznej, dyskutowano w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Mężczyzn z Chorobami Prostaty „Gladiator”. 

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution