101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Włoszczowa nabierze nowego charakteru [WIZUALIZACJA] NOWE

Data publikacji: 06.04.2019 15:26
Autor: Karol Żak / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Włoszczowa. Wizualizacja Rynku
Włoszczowa / Fot. Urząd Miasta i Gminy Włoszczowa

Wielkie zmiany szykują się w centrum Włoszczowy. Miasto przygotowuje się bowiem do rewitalizacji. Jak informuje burmistrz Grzegorz Dziubek, koszt inwestycji to 23 miliony złotych.

Wśród najważniejszych zadań są m.in.: wykonanie odwodnienia na osiedlach Brożka i Armii Krajowej, czy przebudowa ulicy Wiśniowej. Z rewitalizacji skorzysta także dom kultury, który rozbudowany zostanie o dodatkową salę. Powstaną także miejsca parkingowe oraz kino letnie.
Jak dodaje Grzegorz Dziubek zrewitalizowany zostanie również Rynek.

- Zmieni się wizerunek tego, który jest obecnie. Będzie nowa kostka brukowa, pojawi się fontanna. Drzew nie będziemy wycinać. Zostaną natomiast uporządkowane i podcięte - zaznacza.

Grzegorz Dziubek podkreśla również, że powstanie nowoczesne Centrum Aktywnego Wypoczynku.

- Będzie nowy plac zabaw, siłownie zewnętrzne czy altanki. Chcemy, aby to było miejsce spotkań w ramach integracji międzypokoleniowej. Myślę, że to jest ta przestrzeń, której Włoszczowie brakuje -  mówi Grzegorz Dziubek.

Burmistrz zaznacza, że już rozpoczęły się pierwsze prace. Chodzi o przebudowę zabytkowej plebani, w której obecnie znajduje się stołówka prowadzona przez Towarzystwo Pomocy imienia świętego Brata Alberta. Powstaną tam także nowe pomieszczenia dla potrzeb organizacji pozarządowych oraz muzeum regionalnego, w którym eksponowana będzie sztuka sakralna.

Wszystkie prace rewitalizacyjne zakończą się w 2020 roku. Całkowity koszt inwestycji to 23 miliony złotych, z czego 15 milionów to dofinansowanie unijne.

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution