101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Z ziemniakami, serem i rodzynkami. Pierogi królują w Tokarni

Data publikacji: 01.05.2019 17:52
Autor: Karol Żak / Kategoria: Wiadomości
Komentarze
Festiwal Smaków

Festiwal Smaków
Tokarnia . 01.05.2019 / Fot. Marzena Mąkosa / Radio Kielce

W Parku Etnograficznym w Tokarni trwa dwudniowy Festiwal Smaków. Gwiazdami tegorocznej imprezy są pierogi. Można porównać ich smak z różnych części regionu. Podczas wydarzenia zorganizowane zostały także konkursy na „Pierogożercę”, czy na najsmaczniejszego świętokrzyskiego pieroga.

Na stoisku Koła Gospodyń Wiejskich z Mokrska Dolnego znaleźć można pierogi z ziemniakami.

- To są pomysły naszych babci. To jest jedzenie, które pamiętamy z dzieciństwa. Bardzo proste do zrobienia. Najlepsze jest jednak odgrzewane, osmażane - podkreślały panie.

Duże kolei ustawiały się także do stoiska Koła Gospodyń Wiejskich Widełki. Jak mówi Zofia Bernat, można było spróbować pierogów z serem, rodzynkami w środku i polewane sokiem z malin.

- U nas to są pierogi takie regionalne. U nas kiedyś hodowało się dużo krów, robiło się sery i to była podstawa żywienia się. Dodawano także dużo owoców, ale o tej porze roku ich nie ma, dlatego dodajemy rodzynki. To jest nasz autorski pomysł - mówiła.

W Tokarni pojawiło się w środę mnóstwo osób. Żeby dojechać na parking Parku Etnograficznego, w korku trzeba było stać nawet 40 minut. Wszyscy za to bardzo chwalili organizację wydarzenia.

- Jest wspaniale, wielki wybór jedzenia. Jestem już pełny - mówił jeden z mężczyzn, który pojawił się w Tokarni. Jest piękna pogoda i bardzo fajna muzyka - podkreślał drugi.

W komisji oceniającej najsmaczniejsze pierogi była wicemarszałek Renata Janik. Jak powiedziała, poziom rywalizacji był bardzo wysoki.

- Panie ścigają się w nadzieniu, kształcie i formie podania pierogów. Naprawdę ciężko zdecydować, który jest najlepszy - zaznaczyła.

Zachwycony atmosferą podczas Festiwalu Smaku był poseł Krzysztof Lipiec, przewodniczący świętokrzyskich struktur PiS.

- Ludzie świetnie się bawią. Mamy się czym jako region pochwalić, bo mamy mnóstwo fantastycznych zespołów ludowych. Prawie wszystkie znam. Myślę, że jest tutaj co robić, a to, że nikt stąd nie wyjdzie głodnym jest sprawą bardzo budującą. Myślę, że jest to doskonały sygnał na rozpoczęcie świętokrzyskich majówek w całym regionie. My zaczynamy w Tokarni bardzo mocnym akcentem - mówił.

Andrzej Pruś, przewodniczący sejmiku województwa podkreślił, że Park Etnograficzny w Tokarni to doskonała wizytówka województwa świętokrzyskiego.

- Widzę i słyszę z rozmów kuluarowych, że bardzo wiele osób spoza województwa przyjechało do Tokarni. To bardzo cieszy. Niech jadą w Polskę i zapraszają do nas innych - dodał.

Poseł Michał Cieślak, kandydat Zjednoczonej Prawicy do Parlamentu Europejskiego podkreślił, że w Parku Etnograficznym możemy zobaczyć polską wieś sprzed stu lat.

- Dziś polska wieś wygląda inaczej. Jest nowoczesna. Ona ewoluowała, korzystała ze środków UE. Ważne jest jednak to, żebyśmy nie zapominali o naszych korzeniach. Musimy też myśleć o przyszłości. Widzimy tu mnóstwo polskiej żywności. My na początku kadencji wprowadziliśmy ustawę, która umożliwiła rolnikom przetwórstwo żywności. Każdy rolnik może w domu, w swoim gospodarstwie przetwarzać żywność, produkować ją i wprowadzać na rynek. To przez wiele lat było zabronione, mimo tego, że w państwach unijnych było to dozwolone, w Polsce tego brakowało - przypomniał.

Mirosław Gębski, starosta kielecki był pod wrażeniem tego, ile osób pojawiło się w środowe popołudnie w Tokarni.

- Ludzie bardzo fajnie i miło spędzają czas na łonie przyrody w tym przepięknym skansenie w Tokarni. Jest mnóstwo lokalnych i regionalnych potraw - powiedział.

Jarosław Karyś, kielecki radny cieszył się z tego, jak fantastycznie mieszkańcy regionu świętokrzyskiego umieją się bawić.

- Piękna, typowo majowa impreza. Cieszymy się wszyscy, że pogoda dopisała, że jest takie zainteresowanie kulturą ludową. Super, że pojawiły się tradycyjne polskie pierogi w różnych wersjach. Cieszymy się, że możemy w tak miłej atmosferze odpoczywać - zaznaczył.

Festiwal Smaków w Tokarni potrwa w środę do godziny 18.00, z kolei w czwartek rozpocznie się o godzinie 11.00 i zakończy również o 18.00. W tym czasie do Parku Etnograficznego można dojechać z ulicy Żytniej autobusem linii T.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution