Pokazy łączenia kawy i serów, degustacja lodów serowych oraz wielki poczęstunek daniem makaronowym na starówce – to niektóre atrakcje pierwszego dnia Festiwalu „Chleb Wino Ser,” który rozpoczyna się dzisiaj w Sandomierzu.
Gieno Mientkiewicz, główny organizator festiwalu zapewnia, że przez trzy najbliższe dni będzie wiele okazji, aby popróbować wielu różnych smaków, zobaczyć ciekawe pokazy kulinarne, wziąć udział w warsztatach tematycznych. Przyjedzie około 40 wystawców, w tym również z zagranicy, którzy oferować będą różne gatunki sera.
W piątek odbędzie się pokaz lepienia pierogów, wystąpi teatr uliczny, będzie też wspólne pieczenie chleba, a wieczorem o godzinie 20.00 rozpocznie się show pt. „ 6 kucharzy, 2 dyrygentów i 1 spiker”. Można spodziewać się wyjątkowego widowiska mistrzów kulinarnych, którzy przygotowali swój układ choreograficzny oraz zestaw dań, które przygotowują na żywo. Wszystko można będzie spróbować.
Festiwal „Chleb Wino Ser” potrwa do 23 czerwca.