„Dobre, bo polskie”, pod takim hasłem w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach nieopodal Buska-Zdroju odbywa się wigilia świętego Jana. Uczestnicy wydarzenia mają okazję poznać tradycyjne produkty regionalne. Na smakoszy czekają między innymi lody na kozim mleku.
Mariusz Roszkowski, właściciel rodzinnej manufaktury zadbał również o strawę duchową, czyli muzykę. Jednak najważniejsze są smaki produktów regionalnych.
– Prezentują się tu polskie winnice, producenci wędlin naturalnych, soków nalewek, miodów pitnych, cydrów. Gościmy również kuchnię gruzińską, do tego ryby, kozie i krowie sery. A oprócz tego muzyka, piosenki Anny German, Agnieszki Osieckiej, operetkowe klasyki i czardasze – wymienia Mariusz Roszkowski.
Wydarzenie przyciągnęło tłumy, zarówno mieszkańców, jak i kuracjuszy. Są też zagraniczni goście. Uczestnicy kiermaszu mówią, że chcieliby, aby tego typu wydarzeń było więcej. Ich zaletą jest propagowanie zdrowej, a przede wszystkim lokalnej żywności. W rozmowie z Radiem Kielce chwalili różnorodność ekologicznych produktów, ale też miłą atmosferę.
Nie zabrakło oczywiście atrakcji dla najmłodszych. Jest m.in. zagroda z alpakami. Na dorosłych czeka darmowa strzelnica i pokaz ASG, czyli replik broni palnej.
Można też zdobyć wiedzę na tematy związane z kulinariami. O sztuce picia wina opowie Tomasz Woźniak z Winnicy Avra. W programie są też warsztaty o octach i ziołach, a wieczorem zaplanowano pokaz filmu „Ponidzie na Ziemi”. Impreza potrwa do późnych godzin nocnych.