101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Park Zdrojowy nabierze nowego charakteru. Alejki będą z granitu

Data publikacji: 29.07.2019 15:37
Autor: Marta Gajda / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
07.07.2019 Busko  Zdrój. Park zdrojowy i sanatorium Marconi

07.07.2019 Busko - Zdrój. Park zdrojowy i sanatorium Marconi
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Jest drugi przetarg na wykonanie renowacji zabytkowego Parku Zdrojowego w Busku-Zdroju. Gmina przygotowała na ten cel ponad 15 milionów złotych, ale wszystkie oferty, które wpłynęły na pierwszy przetarg okazały się znacznie droższe. Najniższa opiewała na 19 milionów złotych, a najwyższa na 29 milionów.

Jak informuje Michał Maroński, zastępca burmistrza Buska-Zdroju, w pierwszym przetargu wpłynęło siedem ofert. Różnica między najniższą, a najwyższą wynosiła 13 milionów złotych. Zastępca burmistrza dodaje, że po otwarciu kopert, dwie propozycje od razu zostały odrzucone, ponieważ nie spełniały wymogów formalnych, reszta przewyższała kwotowo planowany kosztorys inwestycji.

- Tylko jeden potencjalny wykonawca mieścił się w podanym przez nas w budżecie. Niestety jego oferta była niekompletna, dlatego komisja podjęła decyzję o odrzuceniu propozycji potencjalnego wykonawcy. Niestety nie było też możliwe wyeliminowanie tych błędów na etapie otwierania kopert - tłumaczy Michał Maroński. Termin składania ofert w drugim przetargu upływa 20 sierpnia.

Gmina pozyskała na renowację parku dofinansowanie z Unii Europejskiej. Zgodnie z harmonogramem prace mają się zakończyć w czerwcu 2020 roku. Znajdujący się przed sanatorium "Marconi" Park Zdrojowy czeka gruntowana rewitalizacja. Będą wymienione wszystkie nawierzchnie alejek i chodników, główne z nich mają być wykonane z granitu, a pozostałe z kostki uszlachetnionej.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution