101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Na śniadanie soczewica i grzanki. Mistrz Sowa w akcji

Data publikacji: 17.08.2019 10:23
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości
Komentarze
Śniadanie w ogrodzie

Śniadanie w ogrodzie
Kielce. 17.08.2019 / Fot. Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Duszona soczewica z chorizo, pomidorami i kolendrą okazała się prawdziwym hitem sobotniego Śniadania w ogrodzie. To wyjątkowe w smaku danie przygotował dla naszych słuchaczy mistrz kulinarny Robert Sowa.

Jak zaznaczył soczewica jest zdrowa, smaczna i w przeciwieństwie do tak powszechnego w polskiej kuchni grochu nie powoduje wzdęć.  

Zachwytu nad serwowanymi potrawami nie kryli nasi słuchacze. Pan Grzegorz zapewnił, że sam postara się przygotować podobne dania w domu. Pięcioletnia Idalka z Warszawy na pytanie co najbardziej smakowało jej podczas śniadania odpowiedziała bez zastanowienia - jedzenia! Dając tym samym do zrozumienia, że wszystkie przygotowane przez Roberta Sowę potrawy były bardzo dobre.

Kolejne Śniadanie w ogrodzie za tydzień. Zapraszamy.

Przepisy:

Duszona soczewica z chorizo, pomidorami, oliwkami zielonymi, kminem rzymskim i kolendrą

Składniki:

1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 pokrojona w kostkę cebula
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
200 g pokrojonego w kostkę chorizo
1 l pomidorów pelati pokrojonych w kostkę
1/2 l rosołu z kury
1 kg ugotowanej soczewicy / lub puszka
5 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
1 pokrojonych zielonych oliwek
1 posiekany pęczek kolendry

Do smaku: sól morska, kmin rzymski, czerwona wędzona papryka, pieprz cuyenne
 
Grzanki czosnkowe z guacamole z pomidorami i kolendrą, pastą z pieczonego bakłażana i orzechami

2 posiekane w piórka czerwone cebule
1/2 kg pomidorów concase
1 pęczki kolendry
2 ciemne bagietki
oliwa z oliwek
8 pokrojonych ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Bagietki kroimy na kromki i smażymy na oliwie z czosnkiem z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na półmisek, studzimy i nakładamy guacamole i pastę z pieczonego bakłażana

W rondelku na oliwie smażymy chorizo, dodajemy cebulę, czosnek, rosół, pomidory, soczewicę i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory, oliwki i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy kolendrą i podajemy z grzankami.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution