101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Sezon na grzyby rozpoczęty

Data publikacji: 18.08.2019 11:33
Autor: Kamil Król / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

 
Fot. Kamil Król / Radio Kielce

W świętokrzyskich lasach pojawiły się grzyby. Na kieleckim targowisku można już kupić prawdziwki, kurki oraz czerwone kozaki.

Pojemnik borowików kosztuje 18-20 złotych, kurek - 15 zł, a czerwonych kozaków 12 zł. Owoce runa leśnego cieszą się popularnością wśród kupujących.

Pani Halina zbiera grzyby od ponad 40 lat. Ma swoje stałe miejsca, a ponadto wie, gdzie zbierać, aby były one wyjątkowo piękne i dorodne.

- Kurki należy zbierać w lesie mokrym na podłożu mchu, wtedy są dorodne i mają piękny, pomarańczowy kolor. Każdy, nawet mniej doświadczony grzybiarz, jak pójdzie do lasu to znajdzie grzyby i nie wróci z pustym koszem. Zachęcam do zbierania, grzyby są smaczne, ekologiczne i bez nawozów - dodaje.

W kieleckim sanepidzie oraz powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w województwie rozpoczęły się dyżury grzyboznawców. Jak mówi Ewa Szymańska z wojewódzkiej stacji w Kielcach, każdy może przynieść uzbierane grzyby, a specjalista je oceni.

- Jeżeli państwo mają jakiekolwiek wątpliwości, czy grzyby są jadalne, zachęcamy do wizyty u nas. Grzyby zbierają również mniej doświadczeni grzybiarze, na przykład podczas zwykłych spacerów. Pamiętajmy, że jeżeli nie mamy pewności, że grzyb jest jadalny, po prostu zostawiajmy w lesie nie niszcząc go - mówi specjalista, dodając, aby przynosić do oceny całe grzyby, wraz kapeluszem i trzonem.

Grzyby można sprawdzić w godzinach pracy urzędów. Kielecki sanepid jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7.25-15.00. Zarówno ocena grzybów, jak i porady dotyczące ich zbierania są bezpłatne.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution