101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Miód dobry na wszystko. Może leczyć nawet nowotwory

Data publikacji: 24.08.2019 07:41 / Data aktualizacji: 24.08.2019 14:38
Autor: Emilia Sitarska / Kategoria: Wiadomości
Komentarze
Bałtów. Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska

Bałtów. Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska
24.08.2019 / Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

Miód, pyłek kwiatowy, propolis i ich właściwości lecznicze były tematem rozmów naukowców z pszczelarzami, którzy spotkali się na Świętokrzyskim Świętem Pszczoły w Bałtowie. Swój wykład dotyczący produktów pszczelich w profilaktyce chorób nowotworowych zaprezentował dr Robert Kubina ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Jak podkreśla, produkty pochodzące od pszczół wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka i leczą, ale naukowcy nadal pracują nad tym, aby ustalić, w jaki sposób to się dzieje. Przebadano już właściwości propolisu. Na jego bazie produkowane są różne maści.

- Zawiera on ponad 300 substancji chemicznych, z czego większość to związki polifenolowe, które wykazują działania: przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, regenerujące, a także przeciwnowotworowe - informuje dr Robert Kubina.

Wykłady zgromadziły liczne grono pszczelarzy, którzy zainteresowani są najnowszą wiedzą o produktach pochodzących od pszczół. Jak podkreślają, w ten sposób można poszerzyć swoją wiedzę. Wykładom przysłuchiwał się Waldemar Bugajski, który pszczołami zajmuje się od 20 lat.

Bałtów. Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska24.08.2019 / Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

- Tego typu konferencje są bardzo pożyteczne, bo opisują, jak można wykorzystać produkty pszczele. Cały czas pojawiają się nowe opisy - mówi Waldemar Bugajski.

Marian Rynkiewicz z Litwy przyjechał do Bałtowa wraz z Algirdasem Amsiejusem, profesorem Uniwersytetu z Kowna. Jego wykład dotyczył pozyskiwania pyłku pszczelego oraz pierzgi i zastosowanie ich w apiterapii. Marian Rynkiewicz przede wszystkim zwraca uwagę na to, aby produkty pochodzące od pszczół były wysokiej jakości. Pierzga to pokarm, który wytwarzają pszczoły.

- Zarówno pyłek, jak i pierzga wpływają na wzmocnienie organizmu. Można je wykorzystywać po operacjach czy zatruciu się ciężkimi metalami - mówi Marian Rynkiewicz. 

Dodaje, że w przyjmowaniu tych produktów należy zachować odpowiednie proporcje. Pyłek się rozpuszcza, z kolei pierzga występuje w postaci „cukierków”.

Krzysztof Klusek, który prowadzi pasiekę z 70 ulami, odziedziczył pasje po dziadku i ojcu. Jak podkreśla, rozwój techniki i badań sprawia, że powstaje nowa wiedza o pszczołach, z czego chce korzystać. Jak mówi, w swojej pasiece wytwarza różne produkty.

- W większości miód, propolis, pyłek i pierzgę, ale bardzo małe ilości, tylko dla własnych potrzeb, ponieważ pozyskanie pierzgi jest kosztowne i czasochłonne. Do pozyskania pierzgi w większej ilości potrzeba by było kosztownego sprzętu, na który nie stać tak małego gospodarstwa, jak moje - mówi Krzysztof Klusek.

Jak podkreśla Krzysztof Klusek, jego rodzina regularnie spożywa produkty pochodzące od pszczół. Dziś do godziny 18:00 w bałtowskiej Okręglicy potrwają targi pszczelarskie i wystawy.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution