101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Hiszpańskie smaki w radiowym ogrodzie

Data publikacji: 24.08.2019 10:59
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Wiadomości
Komentarze
Śniadanie w Radiu Kielce

Śniadanie w Radiu Kielce
24.08.2019 / Fot. Robert Felczak / Radio Kielce

Dania wprost ze słonecznej Hiszpanii zagościły na stołach w letnim studiu Radia Kielce podczas audycji „Śniadanie w ogrodzie”.

Mistrz kulinarny Kuba Steuermark z telewizji śniadaniowej przygotował między innymi ośmiornicę po galicyjsku oraz tortillę z młodymi ziemniakami i cebulą. Potrawy przypadły do gustu naszym gościom. Najwięcej emocji wywołało danie z ośmiornicy. Wszyscy podkreślali oryginalność potrawy, niektórzy jednak niestety nie zdecydowali się na degustację ośmiornicy. Kuba Steuermark wyjaśnił jak bardzo jest to popularny przysmak w Hiszpanii oraz jak prawidłowo przygotować ośmiornicę.

Była to ostatnia audycja podczas tegorocznych wakacji.

 

PRZEPISY:

Chłodnik Salmorejo Cordobez, czyli chłodnik z pomidorów i suchego chleba z szynką Serrano

Składniki na 10 porcji: 3 kg dobrej jakości pomidorów mallinowych, 6 bułek kajzerek, 200 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ocet winny, 200 g szynki Serrano w plastrach

Przepis: Pomidory sparz, schłodź i obierz ze skórki. Potnij niedbale i wrzuć do dużej miski, porwij bułkę w małe kawałki, poszatkuj czosnek i dodaj do miski, posól, lekko popieprz, dodaj 2 łyżki octu z Jerez i całość zalej oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki aby smaki się przegryzły a chleb zmiękł. Po 30 minutach zblenduj w silnym blenderze kielichowym. Wstaw do lodówki i serwuj schłodzone. Zrób chipsy z szynki Serrano w piecu pomiędzy warstwami papieru do pieczenia i przyciśnięte blachami. Serwuj z chipsem szynkowym, skropione oliwą

 

Pulpo ala Gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku z młodymi ziemniakami, selerem naciowym i oliwkami

Składniki na 10 osób: 1 mała ośmiornica ugotowana i zamrożona lub chłodzona (albo macki), 1 zestaw włoszczyzny, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 16 młodych ziemniaczków; 1 słoiczek czarnych oliwek z pestkami dobrej jakości, 1 opakowanie selera naciowego, sól/pieprz, wędzona hiszpańska papryka suszona, oliwa z oliwek

Przepis: Usuń dziób, umyj ośmiornicę i ugotuj ją w wywarze z włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj od gorącej wody. Pod koniec posól. W około 45 minut ośmiornica powinna być gotowa. Zdejmij garnek z wodą i zostaw do przestygnięcia ośmiornicę w wodzie. Zagotuj ziemniaki i odcedź. Oliwki wydryluj a selera obierz i potnij w kostkę. Na patelni grillowej podsmaż macki a na zwykłej podsmaż ziemniaki. Całość połącz, skrop oliwą, dodaj oliwki i selera a całość dopraw wędzoną papryką. Podawaj gorące

 

Tortilla Española z ziemniakami i cebulą

Składniki na 10 osób: 10 jajek, sól, pieprz, 16 młodych ziemniaczków, 2 białe cebule, oliwa z oliwek

Przepis: Ziemniaki ugotuj, ostudź. Potnij w plastry. Podobnie surową cebulę. Całość przesmaż na oliwie, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i usmaż jak grubego omleta

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution