101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Kasza dobra na wszystko. W Suchedniowie królowała we wszystkich odmianach

Data publikacji: 24.08.2019 11:26 / Data aktualizacji: 24.08.2019 19:33
Autor: Anna Głąb / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
Suchedniów. III Święto Kaszy

Suchedniów. III Święto Kaszy
24.08.2019 / Fot. Anna Głąb / Radio Kielce

Kasza w wielu odsłonach królowała w Suchedniowie, po raz trzeci zorganizowano tu jej święto. Jak przypomina Agnieszka Włodarczyk-Mazurek w XIX-wiecznej legendzie z dziejów miasta pojawia się ten produkt. Mieszczanie suchedniowscy mieli za worek kaszy sprzedać figurę Jana Nepomucena. Ten niechlubny epizod posłużył jako pretekst do zorganizowania sobotniego wydarzenia.

Były pierogi z różnymi jej rodzajami, kaszotto, a nawet ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną. Mariusz Szwed, finalista jednego z polarnych programów kulinarnych, który gotował podczas Suchedniowskiego Święta Kaszy, podkreślał, że powinniśmy ją jeść przynajmniej raz na tydzień. Kasza gryczana i jaglana działają oczyszczająco na organizm, poprawiają pracę jelit i pozytywnie wpływają na samopoczucie. Dziś zaserwował gulasz z kaszą jęczmienną.

Koło Gospodyń Wiejskich z Zagórza często wykorzystuje kaszę w swoich kulinariach. Spod ręki pań wychodzi kasza z grzybami, kaszotto czy pierogi z kaszą. Zdaniem gospodyń, to produkt łatwy w przygotowaniu, który daje wiele możliwości kuchennych innowacji. Dodatkowo jest bardzo zdrowa. Dodatki do potraw Zagórzanki pozyskują same, a członkinie, które są na emeryturze, zbierają grzyby.

Podczas imprezy można było spróbować swoich sił w konkursie na najszybsze zjedzenie talerza kaszy gryczanej, potańczyć w takt piosenek z okresu międzywojennego czy spróbować swoich sił w rękodzielnictwie.

Lucyna i Andrzej Kozłowscy od lat uprawiają różne formy sztuki ludowej. Pan Andrzej podczas spotkania tworzył z chętnymi uczestnikami płaskorzeźbę przedstawiającą kobietę przy żarnach z kaszą i mężczyznę z workiem zboża. Każdy kolejny krok w powstawaniu rzeźby wykonywał razem z dziećmi, które chciały poznać tę dziedzinę sztuki. Z kolei pani Lucyna pokazywała, jak wyglądały wycinanki świętokrzyskie, a najmłodsi mogli sami je tworzyć. Była także możliwość pracy przy kole garncarskim i wypieku chleba.

Zaprezentowali się także twórcy związani z Suchedniowem, pokazany był także szlak turystyczny Suchedniów Naturalnie.

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution