101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Na mapie Kielc przybyło kolejne miejsce relaksu

Data publikacji: 27.08.2019 14:44
Autor: Iwona Murawska / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
Strefa relaksu w Dolinie Silnicy

Strefa relaksu w Dolinie Silnicy
Kielce. 27.08.2019 / Fot. Wiktor Taszłow / Radio Kielce

W Dolinie Silnicy udostępniono instalację „Przestrzeń”. Koło ulicy Mostowej w altanie ustawiono ławki, stoły i hamaki, posadzono rośliny, a całość zwieńcza dach - informuje Jakub Szczęsny, autor projektu.

- Mamy zadaszoną przestrzeń, która wciąż jest małą architekturą. To stały całoroczny obiekt, w którym różne elementy możemy w dowolny sposób konfigurować. Zamontowaliśmy platformy, które w zależności od potrzeb mogą spełniać funkcję stołów lub krzeseł - dodał Jakub Szczęsny.

Kielczanom pomysł utworzenia miejsca relaksu i odpoczynku w Dolinie Silnicy przypadł do gustu.

- Ciekawa instalacja w atrakcyjnym miejscu. Bardzo często jeżdżę tu na rowerze, dziś zabrałem też córeczkę, więc będziemy mieli gdzie odpocząć - powiedział Przemek.

Z kolei panu Michałowi podobają się hamaki.

- To ciekawa inicjatywa, a plusem tego miejsca jest pobliska plenerowa siłowania - dodaje.

Danuta Papaj, wiceprezydent Kielc przyznała, że w mieście powinno powstać więcej takich miejsc, zwłaszcza w okolicach Doliny Silnicy.

- Jest to miejsce, w które musimy zainwestować. Kielczanie muszą mieć gdzie wypoczywać, zwłaszcza, że w mieście jest dużo terenów zielonych. Tym bardziej cieszy ta realizacja, ponieważ to właśnie mieszkańcy zdecydowali, by w tym miejscu taki element powstał - dodała Danuta Papaj.

Pieniądze na powstanie miejsca relaksu i odpoczynku w Dolinie Silnicy sfinansowała jedna z kompanii piwowarskich.

Instalacja „Przestrzeń” będzie otwarta przez cały rok.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution