101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Plac zabaw i altanka zwyciężyły w budżecie obywatelskim Opatowa

Data publikacji: 20.10.2019 11:50
Autor: Emilia Sitarska / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
20.10.2019. Kornacice. Plac gdzie powstanie plac zabaw i altanka w ramach budżetu obywatelskiego na rok 2020

20.10.2019. Kornacice. Plac, gdzie powstanie plac zabaw i altanka w ramach budżetu obywatelskiego na rok 2020
Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

W Opatowie rozstrzygnięto drugą edycję budżetu obywatelskiego. Najwięcej głosów zebrał projekt sołectwa Kornacice opiewający na niemal 35 tys. zł. Na wybudowanie placu zabaw dla dzieci i altanki zagłosowało 888 osób.

Karolina Korycińska, która opracowywała wniosek mówi, że w Kornacicach mieszka coraz więcej młodych ludzi, dlatego dzieci będzie przybywać i tego typu miejsce jest będzie bardzo przydatne. Na placu zabaw oprócz altanki pojawią się ławki, a także huśtawki oraz zjeżdżalnia i ścianka wspinaczkowa.

Drugi zwycięski projekt, na który zagłosowało 732 osoby, zakłada remont zaplecza socjalnego   Opatowskiego Klubu Sportowego. Ta inwestycja kosztować będzie 52 tys. zł.

W tegorocznej edycji oddano niemal 2,5 tys. głosów. Dla porównania, w pierwszej uczestniczyło  prawie 1,6 tys. osób. Burmistrz Opatowa Grzegorz Gajewski uważa, że to dobry prognostyk i zapowiada kolejne edycje.

- Z roku na rok budżet przyciąga coraz większą liczbę osób głosujących, co oznacza, że społeczeństwo poczuwa się do odpowiedzialności za zarządzanie wspólnym majątkiem - mówi Grzegorz Gajewski.

Uprawnionych do głosowania było ponad 9,7 tys. mieszkańców. Wybrane projekty zostaną wykonane w przyszłym roku.

20.10.2019. Kornacice. Plac, gdzie powstanie plac zabaw i altanka w ramach budżetu obywatelskiego na rok 2020Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution