101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Kiszonki najzdrowsze, działają probiotycznie. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Data publikacji: 21.10.2019 20:49
Autor: Magdalena Galas-Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
21.10.2019. Radoszyce. Warsztaty z kiszenia

21.10.2019. Radoszyce. Warsztaty z kiszenia
Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Kiszone przysmaki z warzyw i owoców przygotowywało dziś Koło Gospodyń Wiejskich znad Plebanki w Radoszycach. Panie pod okiem ziołoznawcy Justyny Pargieły kisiły m.in. kapustę pekińską, jarmuż z liśćmi mniszka, jabłko, dynię i paprykę oraz gruszki ze śliwkami.

Gospodynie z Radoszyc dowiedziały się, jak konserwować owoce czy zioła. Jak informuje Justyna Pargieła, podstawą jest szczelne zakręcanie słoików, aby fermentacja przebiegała beztlenowo. Drugim ważnym elementem są przyprawy.

- Chrzan, liście dębu, czosnek. One są konserwujące i wpływają na to, że kiszonki się nie psują. Zalewamy wodą z solą i szczelnie zakręcamy - mówi.

Kiszonki mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, działają probiotycznie. Justyna Pargieła dodaje, że nasz organizm łatwiej też przyswaja witaminy z warzyw ukiszonych niż z surowych.

21.10.2019. Radoszyce. Warsztaty z kiszeniaFot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

- Kiszone rzeczy wspierają nasze jelita i zawsze więcej będzie zdrowych składników w kiszonkach niż w rzeczach surowych. Jestem za tym, żeby szczególnie zimą jeść więcej rzeczy kiszonych niż surowych - mówi.

Justyna Pargieła podkreśla, że nasi przodkowie kisili warzywa i owoce w beczkach lub w dołach wyłożonych deskami i słomą. Na ziemiach świętokrzyskich zachowały się nawet stodoły ze specjalnymi miejscami do kiszenia.

PRZEPIS NA KISZONĄ KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ Z JARMUŻEM I JABŁKIEM

Kapusta pekińska pokrojona
Mniszek liście
Jarmuż
Jabłko najlepiej małe
Sól ok. 1 łyżka na słoik litrowy
Układamy warstwami i ubijamy aż puści sok
Jabłko ukrywamy w środku
Przykrywamy kapustą, ubijamy lekko
Napełniamy słoik do pełna
Zakręcamy.
Codziennie trzeba odgazować, odkręcić i zakręcić. Jak przestanie gazować można zjeść lub dolać solanki, zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution