101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Wyjątkowe mikołajki w Chęcinach. Uczniowie będą bardziej wysportowani

Data publikacji: 06.12.2019 13:42
Autor: Mateusz Kaczmarczyk / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
06.12.2019. Chęciny. Otwarcie obiektów sportowych w szkole podstawowej im. Jana Kochanowskiego

06.12.2019. Chęciny. Otwarcie obiektów sportowych w szkole podstawowej im. Jana Kochanowskiego
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Wyjątkowy mikołajowy prezent - boisko i skocznię w dal otrzymali dzisiaj uczniowie szkoły podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Chęcinach. Obiekty powstały w rekordowym czasie, czterech miesięcy.

Jak mówi burmistrz Chęcin Robert Jaworski, poprzednie boisko było nie tylko w fatalnym stanie technicznym, ale też niebezpieczne dla młodych ludzi przez betonową nawierzchnię. Z kolei, aby ćwiczyć lekkoatletykę młodzież musiała korzystać z hali sportowej. Burmistrz dodaje przy tym, że nowe boisko będzie służyć nie tylko uczniom, ale też mieszkańcom i wszystkim zainteresowanym zdrowym spędzeniem wolnego czasu.

Inwestycja było możliwa dzięki wsparciu wiceminister sportu Anny Krupki. Jak przypomina, tylko w ostatnim roku na infrastrukturę sportową w Świętokrzyskiem udało się pozyskać około 30 milionów złotych, a to jeszcze nie koniec pracy.

- Każda inwestycja pozwalająca na rozwój fizyczny młodzieży jest ważna - stwierdził senator Krzysztof Słoń z PiS.

Jak dodaje, często na murawie właśnie takich przyszkolnych boisk rodzą się nowe talenty piłkarskie, a bez profesjonalnego osprzętu, takiego jak skocznie, niemożliwy jest trening przyszłych mistrzów olimpijskich.

Koszt budowy kompleksu sportowego przy szkole podstawowej im. Kochanowskiego w Chęcinach to około pół miliona złotych. W połowie został współfinansowany ze środków ministerialnych.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution