101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe

41 200 20 20 / 41 200 20 00

TELEFON INTERWENCYJNY

502 020 025

NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Młodzi kucharze pokażą kaczkę swojego pomysłu

Data publikacji: 09.01.2020 17:03
Autor: Izabela Mortas / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną
Fot. Radio Kielce

„W dobrej kuchni nie jest ważne to co się gotuje, natomiast ważne jest, czy nam to smakuje” – tak brzmi tegoroczne motto Junior Culinary Cap – ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego, który organizuje w Kielcach Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Konkurs ma propagować wiedzę o historii gastronomii w Polsce oraz doskonalić umiejętności kulinarne uczniów. Jest adresowany do młodych ludzi, w wieku 13-21 lat. Do 17 stycznia osoby zainteresowane udziałem powinny przesłać kapitule przepis wraz ze zdjęciem potrawy konkursowej. W recepturze muszą znaleźć się: filet z kaczki i warzywa korzeniowe - mówi Tomasz Soczumski, szef kuchni.

- Kaczka nie jest łatwa do przygotowania, na pewno wymaga wiedzy i umiejętności, by dobrze ją zrobić i ładnie podać. Ten rodzaj mięsa dawniej królował na polskich stołach i do dziś świetnie się sprawdza. Pozostawia też duże pole do popisu autorowi dania - podkreśla Tomasz Soczumski.

Twórcy najlepiej ocenionych receptur zostaną zaproszeni do drugiego etapu konkursu, który odbędzie się 5 lutego w Kielcach. Uczniowie będą przygotowywać na żywo wcześniej zgłoszone dania dla kilkuosobowego jury.

- Początkujący kucharze będą gotować pod presją czasu, co jest doskonałym sprawdzianem przed podjęciem zawodu – mówi Tomasz Soczumski. – Sam, gdybym zaczynał karierę, na pewno wziąłbym udział w tym przedsięwzięciu. To przedsmak tego, co kucharzy czeka później na co dzień – walka ze stresem, z czasem. Poza tym to po prostu ciekawe, inspirujące doświadczenie – podkreśla.

Potrawy ocenią szefowie kuchni z całej Polski, uznani w branży gastronomicznej. Przewodniczącym jury będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, właściciel znanej warszawskiej restauracji.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution