101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Masło, czy margaryna, a może miksy?

Data publikacji: 16.01.2020 10:20
Autor: Paweł Solarz / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
Dietetyk Daria Sych

Dietetyk Daria Sych
Fot. Karol Żak / Radio Kielce

Dietetyk Daria Sych wyjaśniła, że masło to produkt pochodzenia zwierzęcego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworów, na przykład śmietany. Ponadto nie zawiera dodatku tłuszczów roślinnych.

Warto też wiedzieć – mówiła dietetyk, że skład tłuszczu mleka krowiego jest w pewnym stopniu unikalny i z tego powodu może mieć inny wpływ na nasze zdrowie niż pozostałe tłuszcze zwierzęce.

Pamiętać jednak musimy, że w maśle dominują nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie należy ograniczać. Natomiast margaryny produkuje się obecnie nie tylko metodą utwardzania olejów roślinnych, ale również dzięki procesom zmiany konsystencji i dlatego łatwiej jest je rozsmarowywać nawet po wyjęciu z lodówki – mówiła ekspertka.

Margaryny w kostkach są stosowane do produkcji cukierniczych, a te w kubkach do codziennego spożycia.

Część pierwsza:

Część druga:

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution