Jak bezpiecznie przechowywać i eksponować napoje, wody i soki? Jest to szczególnie ważne, bo od tego zależy bezpieczeństwo konsumentów. Zwraca na to uwagę Polska Federacja Producentów Żywności, rozpoczynając kampanię edukacyjną „ABC Dobrego Magazynowania”. Jej adresatami są hurtownie i placówki handlowe, które mają w ofercie tego typu asortyment.
Dyrektor Generalny PFPŻ Andrzej Gantner podkreślił, że zbliża się fala upałów, a napoje, wody i soki są produktami bardzo wrażliwymi na złe przechowywanie, szczególnie ekspozycję na słońce. Jeżeli stoją na słońcu, to ich jakość znacząco się pogarsza. Napoje, woda i soki nie powinny być przechowywane obok produktów wydzielających intensywne zapachy, takich jak proszki do prania lub karma dla zwierząt.
Jeśli opakowanie jest uszkodzone, należy poinformować o tym sprzedawcę i nie kupować takiego produktu – radzi dyrektor Gantner.
W ramach kampanii dostępny będzie poradnik „ABC Dobrego Magazynowania”. Zaplanowano szkolenia i przygotowano specjalny film instruktażowy dla pracowników punktów handlowych. Kampania pod patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego potrwa do końca listopada.