101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Kolejne produkty dołączyły do "Świętokrzyskiej Kuźni Smaków"

Data publikacji: 14.11.2017 11:24 / Data aktualizacji: 14.11.2017 15:22
Autor: Ewa Okońska / Kategoria: Kultura
Komentarze

Tokarnia. Wręczenie certyfikatów marki "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". Prezentacja produktów
Tokarnia. 14.11.2017 / Fot. Krzyszfof Bujnowicz / Radio Kielce

Szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” powiększył się o 20 kolejnych podmiotów z powiatów: buskiego, starachowickiego, pińczowskiego i staszowskiego. Dołączyły one do istniejących 32 miejsc produkujących i serwujących tradycyjną żywność regionalną w powiatach: kieleckim, sandomierskim, ostrowieckim i opatowskim.

Certyfikat szlaku otrzymało m. in. Gospodarstwo Rybackie „Rytwiany”, wytwarzające rytwiańskiego karpia wędzonego. Reprezentująca gospodarstwo Krystyna Tyniec ma nadzieję, że dzięki przynależności do marki, produkt, który już otrzymał wiele nagród, będzie jeszcze bardziej spopularyzowany.

Szlak powstał trzy lata temu. Jego ideą jest promowanie miejsc, w których wytwarza się i podaje produkty tradycyjne: chleb, wędliny, sery, miody i wina oraz potrawy, charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Należą do niego rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, rzemieślnicy i restauratorzy.

- Z myślą o turystach powstała mapa pokazująca te miejsca, a uczestnicy szlaku reklamują się nawzajem - mówi Barbara Płochocka z Winnicy Płochockich, która jest w „kuźni” od samego początku.

Imprezie w Tokarni, nad którą patronat honorowy objął minister rolnictwa i rozwoju wsi, towarzyszyła prezentacja oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość


Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2017 / Realizacja: dimax design & kita solutions