101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Tradycyjne kulinaria na zamku

Data publikacji: 16.09.2018 07:59
Autor: Grażyna Szlęzak-Wójcik / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

 
30.08.2017 / Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

„Nasze sandomierskie kulinaria regionalne” - pod takim hasłem w Zamku Królewskim w Sandomierzu odbędzie się dzisiaj konkurs dla gmin z powiatu sandomierskiego połączony z degustacją potraw.

Głównym motywem w tym roku są warzywa korzenne. Jak powiedziała Iwona Łukawska, etnograf w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu, co roku tematyka konkursu jest inna i dotyczy tego, na czym dawniej bazowały gospodynie przygotowując posiłki.  

- Wiadomo, że były to potrawy proste i szybkie do zrobienia. W tym roku na stołach konkursowych dominować będą ziemniaki i potrawy wykonane na bazie tego warzywa - dodała.

- Konkurs ma na celu kultywowanie dawnych tradycji. Ważne jest to, aby przedstawiciele gmin uczestniczący w konkursie docierali do dawnych przepisów i je wykorzystywali, dzięki czemu jest kontynuacja - stwierdziła Iwona Łukawska.

Gminy rywalizować będą o nagrodę główną czyli Srebrną Chochlę.

Początek o godzinie 14.00.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution