101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Posłuchaj online
Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00

Kurozwęki słyną już nie tylko z bizonów, ale także z...piwa

Data publikacji: 08.12.2018 21:39
Autor: Wiktor Dziarmaga / Kategoria: Wiadomości
Komentarze

Otwarcie pierwszego w województwie świętokrzyskim browaru restauracyjnego
Kurozwęki. 08.12.2018 / Fot. Wiktor Dziarmaga / Radio Kielce

W kompleksie pałacowym w Kurozwękach otwarto pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny. Będą w nim produkowane lokalne piwa przygotowywane na oczach gości. Restauracja i browar mieszczą się w nowo wybudowanym obiekcie, tuż za wjazdem na teren kompleksu pałacowego.

Za budowę browaru, uruchomienie produkcji i uwarzenie pierwszego piwa odpowiedzialny jest piwowar Krzysztof Ozdarski. Jak wyjaśnia, cała aparatura browaru została sprowadzona z Monachium. Na parterze oprócz sali restauracyjnej mieści się także warzelnia i fermentownia, w których są specjale kadzie i zbiorniki. To w nich warzone są dwa rodzaje lokalnego piwa.  

- Warzelnia, która mieści się w restauracji nazywana była sercem browaru. To tutaj zachodzi najważniejszy etap procesu, czyli zacieranie. W drugiej części budynku mieszą się zbiorniki fermentacyjno - leżakowe. W Kurozwękach będziemy warzyć dwa piwa. Pierwsze z nich, to piwo jasne „Złoto Kurozwęk”, typowy Pils z podkreśloną goryczką i aromatem chmielowym. Drugi, to „Pan Paweł” - piwo marcowe, nieco mocniejsze od poprzedniego - wyjaśnia piwowar.

Otwarciu browaru towarzyszyła degustacja przygotowanych piw. Michał Popiel, współwłaściciel Zespołu Pałacowego i Stadniny Koni w Kurozwękach liczy, że nowa atrakcja przyciągnie jeszcze większą liczbę turystów. - Piwowarnia była tutaj w Kurozwękach od zawsze, chcieliśmy wrócić do dawnych tradycji - mówił Michał Popiel.

Pomysłodawców i właścicieli chwaliła poseł Anna Krupka, wiceminister sportu i turystyki. Jak powiedziała, browar może być kolejną inwestycją, która zwiększy atrakcyjność turystyczną regionu.

- Kompleks pałacowy w Kurozwękach, to jest marka sama w sobie i to jest perełka turystyczna regionu, o którą trzeba dbać i troszczyć się w sposób szczególny. Cieszymy się z każdej inwestycji, która daje impuls rozwojowy dla tego miejsca - stwierdziła Anna Krupka  

Poseł Krzysztof Lipiec, szef PiS w województwie świętokrzyskim stwierdził, że dzięki kreatywności właścicieli obiektu, region będzie mógł się poszczycić kolejnym regionalnym produktem.

- To jest gwarancja jakości, ponieważ stoi za tym rodzina Popielów, która dźwignęła to miejsce z ruin. Dzisiaj jest ono perłą świętokrzyskiej ziemi. Cieszę się, że państwo Popielowie zechcieli wrócić w swoje stare, dobre miejsce, skąd wyrastał ich ród - powiedział Krzysztof Lipiec.

Rocznie w browarze ma powstawać 500 hektolitrów piwa. Kolejny browar rzemieślniczy ma powstać w Sandomierzu. Największym działającym zakładem w województwie jest Browar Jędrzejów należący do spółki Van Pur. Rocznie produkowane jest w nim 350 tys. hektolitrów piwa.

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution