101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Żywienie osoby chorej onkologicznie

Data publikacji: 09.01.2019 15:11
Autor: Magdalena Sitek / Kategoria: Zdrowie
Komentarze

Anną Tokarska, dietetyk kliniczny, kierownik Działu Żywienia w Świętokrzyskim Centrum Onkologii
Kielce. 09.01.2019 / Fot. Kamil Król / Radio Kielce

Niedożywienie u pacjentów onkologicznych może wpływać na proces terapii oraz na niektóre aspekty jakości życia. Mitem jest, że osoba w trakcie leczenia onkologicznego musi drastycznie chudnąć. Czasem tak się zdarza, lecz należy dążyć do możliwości utrzymania swojej należnej masy ciała. Wsparcie żywieniowe w postaci żywienia medycznego jest tu bardzo pomocne.

O żywieniu pacjentów chorych onkologicznie rozmawialiśmy w Czasie dla zdrowia z doktor Anną Tokarską, dietetykiem klinicznym, kierownikiem Działu Żywienia w Świętokrzyskim Centrum Onkologii.

Pani doktor, dlaczego dieta w przypadku choroby onkologicznej jest taka ważna?

Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia pozwala na zachowanie korzystnego stanu zdrowia i powinno być traktowane podczas pobytu w szpitalu jako integralna część procesu terapeutycznego. Z wielu badań wynika, że niedożywienie pacjentów podczas hospitalizacji negatywnie wpływa na leczenie i rekonwalescencje. Powoduje także wydłużenie pobytu chorego w szpitalu.

W takich placówkach jak szpitale onkologiczne niezbędne jest stworzenie sprawnie działających działów żywienia.

To prawda w naszym Świętokrzyskim Centrum Onkologii jest duży dział żywienia, który zatrudnia lekarzy dietetyków, wykwalifikowany personel kuchenny i innych specjalistów. Przygotowujemy różne diety w oparciu o poszczególne przypadki chorobowe. Inaczej żywimy pacjentów , którzy są poddawani chemio i radio terapii, inaczej alergików a jeszcze inaczej pacjentów na przykład po przeszczepie szpiku.

O ile w szpitalu pacjent może spokojnie zdać się na fachowców, to po powrocie do domu już sam musi zadbać o właściwą dietę. Na co zwracać uwagę?

Wychodząc z ŚCO po zakończonym procesie leczenia każdy pacjent dostaje karteczkę z informacją jaką dietę ma stosować. Zawsze należy pamiętać, że dieta musi być tak dobrana, by ułatwiła choremu szybki powrót do zdrowia. Pacjenci onkologiczni często mają zaburzenia łaknienia, tracą apetyt, wymiotują, cierpią na zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. O tym co jeść i jakie produkty wyeliminować z diety warto rozmawiać z lekarzem bowiem każdy przypadek jest inny. Wszystkich obowiązuje jedna zasada: należy jeść 5-6 posiłków dziennie w niedużych odstępach czasowych.

Więcej w rozmowie:

Część pierwsza:

Część druga:

Tagi do tego wpisu
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2018 / Realizacja: dimax design & kita solution