101,4 MHz

90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa

dabplus10D

215,072 MHz

Zadzwoń do nas! Telefony antenowe
41 200 20 20 / 41 200 20 00
NA ANTENIE

 

TERAZ GRAMY

Posłuchaj online

Czekolada króluje na sandomierskim Rynku

Data publikacji: 21.09.2019 16:24
Autor: Grażyna Szlęzak-Wójcik / Kategoria: Wiadomości
Komentarze
Sandomierz. Festiwal Czekolady i Słodyczy

Sandomierz. Festiwal Czekolady i Słodyczy
21.09.2019 / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Czekolada od wczoraj króluje na sandomierskim Rynku. Na Festiwal Czekolady i Słodyczy przyjechali wystawcy z różnych stron Polski.

Jan Woźniak z manufaktury Beskid Chocolate wytwarza czekoladę od podstaw. Zaczyna od wyboru ziaren, ich selekcji i prażenia. W czasie produkcji jest taki etap, gdy bloki czekoladowe nie mają jeszcze wykształconego, ostatecznego smaku. Potrzebują czasu, aby dojrzeć jak wino czy ser. W tym czasie, który trwa do miesiąca, smak czekolady się profiluje. Dopiero po tym, w okresie „starzenia czekolady” powstaje półprodukt, który jest wykorzystywany do produkcji czekoladowych tabliczek.

Na festiwalu jest nie tylko czekolada w tabliczkach, ponieważ producenci prześcigają się w pomysłach na kształt czekoladowego przysmaku. Na stoisku z Łodzi można kupić wykonane z czekolady narzędzia, np. nożyczki, sekatory, suwmiarkę, a także żarówki, krany czy podkowy. Sprzedawca powiedział, że ten asortyment cieszy się zainteresowaniem nie tylko u panów. Całe zestawy czekoladowych narzędzi kupują również panie.

Są też produkty, które łączą specyfikę danego regionu ze smakiem czekolady. Przykładem jest śliwka szydłowianka z powiatu staszowskiego w deserowej czekoladzie. Agnieszka Wierzbicka-Bagster powiedziała, że ten produkt powstał w wyniku obserwacji tego, co dzieje się na zachodzie, gdzie do promocji danego terenu mocno wykorzystywane są lokalne produkty. Nie chciała ujawnić receptury na śliwkę szydłowiankę. Powiedziała jedynie, że wewnątrz jest suszony owoc pochodzący z tamtejszych sadów. Całość oblana jest aromatyczną czekoladą.

W czasie imprezy odbywają się też panele dyskusyjne, m.in., na temat słodyczy wegańskich i bezglutenowych. Są prowadzone warsztaty wykonywania trufli, lizaków, dekorowania pierników. Festiwal zakończy się w niedzielę wieczorem.

Podobne wiadomości
Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polskie Radio Kielce SA 1952 - 2019 / Realizacja: dimax design & kita solution