Wróć

Na Każdą Pogodę

Na Każdą Pogodę - 18.06.2020: jak dobrze przygotować kawę?

Data publikacji: 17.06.2020 09:59
Autor: Bartłomiej Zapała
Bądź z nami na bieżąco, polub nas na Facebooku

- Kawa nie może być kwaśna - powiedziała w „Na każdą pogodę” Daria Skuza z firmy „Coffee and You”.

Baristka wyjaśniła, że kwasowość zależy od stopnia wypalenia kawy. Ziarna zbierane na plantacjach w Afryce, czy Etiopii będą bardziej cytrusowe. Natomiast kawa z Ameryki Południowej będzie bardzo mocna z wyczuwalnymi nutami czekolady, czy orzecha. Wszystko jednak zależy od sposobu przygotowania. Dlatego - radziła baristka - lepiej kupować kawę ziarnistą.

Do mielenia dobrze jest używać żarnowych młynków. Kawę parzoną zalewamy wodą o temperaturze około 92 stopni. Inaczej jest, gdy kawę parzymy w kawiarce.

Ekspertka w rozmowie z Pawłem Solarzem zaznaczyła, że kawy przygotowane na bazie espresso będą dobrze smakować na przykład po dodaniu spienionego, ciepłego mleka, czy z dodatkiem kardamonu lub cynamonu. Duże znaczenie ma także naczynie, z którego pijemy kawę. Ceramiczne filiżanki dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę napoju. Natomiast papierowe kubki - często stosowane, kiedy pijemy kawę w drodze - mogą nieznacznie mieć wpływ na smak kawy, ale wówczas wszystkie niuanse dotyczące zasad przygotowania i jej podawania schodzą na dalszy plan - tłumaczyła Daria Skuza.

Posłuchaj audycji

Część pierwsza:

Część druga:

Tagi do tego wpisu