Wróć

Stacja Wakacje - Smakuj lato / Śniadanie w ogrodzie (aud. archiwalna)

„Śniadanie w ogrodzie”. Tost, jajko w koszulce i smoothie (10.08.2019)

Data publikacji: 10.08.2019 11:45
Autor: Stanisław Blinstrub
Bądź z nami na bieżąco, polub nas na Facebooku

Tost z sałatką ze świeżego szpinaku, kurczakiem i jajkiem w koszulce oraz owocowe smoothie - takich potraw mogli spróbować słuchacze Radia Kielce podczas kolejnego śniadania w Ogrodzie. Gotowali dla nas Ewelina Soboń i Łukasz Wasik z restauracji Żółty Słoń w Kielcach.

Tost został podany wyjątkowo. Prosta śniadaniowa potrawa cieszyła kolorami na talerzu. Do jej przygotowania potrzebujemy tostów podsmażonych na złoty kolor na klarowanym maśle. Młody szpinak mieszamy z podsmażonymi pomidorami koktajlowymi, przyprawiamy solą i pieprzem, oliwą i startą skórką z cytryny.

Wszystko układamy na talerzu. Na to kładziemy kawałki kurczaka grillowanego lub usmażonego na patelni i ugotowane w koszulce jajko. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smoothie to mieszanka owoców (np. arbuz, truskawki i banan) z dodatkiem nasion chi, ziół (w naszym przypadku była to szałwia) oraz miodu i soku z limonki. Schłodzone owoce miksujemy na gładką masę, dodajemy nasiona miód i sok z limonki. Mieszamy ponownie i przelewamy do szklanek.

Kolejne "Śniadanie w ogrodzie" za tydzień.

Tagi do tego wpisu