W Gagatach Sołtykowskich sprawdzono jakość wykonania prac renowacyjnych

Data publikacji: 20.11.2019 15:36
Autor: Magdalena Galas-Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu
Rezerwat Gagaty Sołtykowskie. Prace renowacyjne na płycie z tropami dinozaurów sprzed 200 milionów lat

Rezerwat Gagaty Sołtykowskie. Prace renowacyjne na płycie z tropami dinozaurów sprzed 200 milionów lat
Fot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Dziś na terenie Rezerwatu Gagaty Sołtykowskie odbył się odbiór prac renowacyjnych prowadzonych na płycie z tropami dinozaurów sprzed 200 mln lat. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska i naukowcy sprawdzili jakość wykonanych prac przez firmę, która zabezpieczała tropy gadów.

Płyta ze śladami dinozaurów od czasu jej odsłonięcia jest narażona na działanie czynników atmosferycznych i uległa zniszczeniu, dlatego konieczne były prace renowacyjne. Profesor Marek Rembiś z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie odpowiedzialny za geologiczny nadzór nad renowacją pozytywnie ocenia wykonaną pracę.

Rezerwat Gagaty Sołtykowskie. Na zdjęcia: profesor Marek Rembiś - Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie, dr Paula Musiał - nadzór konserwatorski, Wojciech Pakulski - wykonawca, pracownicy Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska i Nadleśnictwa StąporkówFot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

- Jest to jedno z najważniejszych znalezisk w tym regionie. Jeden z najstarszych zapisów stadnego życia dinozaurów. Dodatkowo możemy tu znaleźć tropy różnych gatunków dinozaurów, co umożliwia nam ich identyfikację - dodaje.

Dr Paula Musiał odpowiedzialna za nadzór konserwatorski, informuje, że podczas renowacji bardzo ważnym elementem było subtelne wyeksponowanie tropów na powierzchni piaskowca.

- Naszym zadaniem było podkreślenie zachowanych śladów poprzez uzupełnienie ubytków wokół tropów i nasycenie kolorystyczne - mówi.

Rezerwat Gagaty Sołtykowskie. Prace renowacyjne na płycie z tropami dinozaurów sprzed 200 milionów latFot. Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Płyta została także zabezpieczona specjalnymi impregnatami. Wcześniej w tym miejscu wybudowano specjalne zadaszenie, które chroni bezcenne znalezisko przed opadami deszczu czy słońcem.

Tagi do tego wpisu
Podobne wiadomości
Reklama