Jak przygotować idealne pączki i faworki na tłusty czwartek?

Data publikacji: 13.02.2020 11:04
Autor: Paweł Solarz / Kategoria: Wiadomości z regionu
Komentarze
13.02.2020. Kielce. Na zdjęciu Dorota Burak  mistrz cukiernictwa

13.02.2020. Kielce. Na zdjęciu: Dorota Burak - mistrz cukiernictwa
Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

- Pączki, czy faworki przygotowane domowymi sposobami smakują najlepiej - powiedziała w „Na każdą pogodę” Dorota Burak z cukierni „Dorotka”. Za tydzień, 20 lutego przypada tłusty czwartek. W ten dzień zwyczajowo odjadamy się słodkościami.

Mistrzyni cukiernictwa podała przepis na doskonałe pączki i faworki:

- 1 kg maki torowej
- kostka masła
- pół litra mleka
- 10 żółtek
- 20-25 dkg cukru
- 10 dkg drożdży
- smalec do smażenia

Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki maki i 100 ml mleka. Czekamy, aż urośnie do podwojenia objętości. Z mąki, żółtek, cukru, mleka i drożdży przygotowujemy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie plastyczne i nie będzie przylepiało się do dłoni. Czekamy, aż urośnie. Formujemy dowolnej wielkości pączki dodając nadzienie (różane, śliwkowe) i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem smażymy w głębokim tłuszczu (smalec) do 10 minut. Dobrze usmażony pączek powinien posiadać jasną obrączkę na środku. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

PączkiFot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

 

Przepis na faworki:

- 1 kg maki tortowej
- 10 żółtek
- śmietana
- łyżka smalcu lub masła
- kieliszek alkoholu

Mąkę z tłuszczem siekamy nożem na stolnicy, dodajemy żółtka i śmietanę, odrobinę alkoholu i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto schładzamy w lodówce i dopiero potem cienko wałkujemy. Następnie wykrawamy faworki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, a po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem.

FaworkiFot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Posłuchaj audycji

Część pierwsza:

Część druga:

Skomentuj ten wpis
Polub wiadomość
Wiadomości
Reklama