Gomółki - wielkanocny przysmak z Koprzywnicy

Data publikacji: 15.04.2017 16:47
Autor: Grażyna Szlęzak-Wójcik / Kategoria: Wiadomości z regionu


Fot. pogorze.info

Mieszkańcy Koprzywnicy na wielkanocne śniadanie wypiekają tzw. gomółki, czyli ciastka z sera z dodatkiem mięty.

Jak powiedziała Alicja Stępień, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury, te ciastka je się tylko raz w roku, po rezurekcji. Do masy serowej dodaje się pieprz, sól i kminek, ale głównym składnikiem, który nadaje smak i charakter ciasteczkom jest świeża mięta. Dawniej mięta rosła w doniczkach i ścinano ją przy okazji robienia tych wypieków. Tradycja pieczenia gomółek znana jest  w Koprzywnicy od lat i chętnie podtrzymują ją kolejne pokolenia.

Tagi do tego wpisu
Reklama