– Możemy pić zwyczajną „kranówkę” – powiedziała w „Na każdą pogodę” Daria Sych. Dietetyk z Centrum Medycznego „Omega” dodała, że kielecka woda ma dużą zawartość wapnia, ale warto przed wypiciem przelać ją przez filtr. Kupując natomiast wodę butelkowaną należy wybierać tę w bezbarwnych butelkach.
Najlepsza będzie woda wysokozmineralizowana. Osoby mające problemy trawienne powinny unikać wód mocno gazowanych i powinny pić wody niegazowane, albo gazowane lekko. Wody można podzielić na naturalne wody mineralne i mineralne wody źródlane. Zawierają one sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany. Rodzaj i ilość spożywanej wody powinien być dostosowany nie tylko do naszego stanu zdrowia czy wieku, ale także stopnia aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia – mówiła Daria Sych.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: