Eksperci uczyli w jaki sposób nie marnować jedzenia

Data publikacji: 10.11.2019 11:39
Autor: Magdalena Galas-Klusek / Kategoria: Wiadomości z regionu

 
Fot. Iwona Murawska / Radio Kielce

235 kilogramów żywności marnuje rocznie statystyczny Polak. Pod tym względem znajdujemy się na niechlubnym piątym miejscu w Unii Europejskiej – informuje firma audytorska Deloitte. Jak nie marnować jedzenia uczyli pracownicy Kieleckiego Banku Żywności, którzy zorganizowali warsztaty dla mieszkańców Smykowa.

Zajęcia składały się z dwóch części. Podczas pierwszej uczestnicy dowiedzieli się jakie zasady stosować, by nie być zmuszonym do wyrzucania jedzenia. Anna Mazur, prowadząca warsztaty podkreśla, że są one bardzo proste i łatwe do wprowadzenia.

- Trzeba robić listę zakupów przed wyjściem do sklepu, wykorzystywać resztki jedzenia, które nam zostały z poprzedniego dnia. Ważne jest też, żeby nie dawać się naciągnąć na promocje, którymi nas bombardują sklepy - wymieniała Anna Mazur.

Druga część warsztatów koncentrowała się na kulinariach. Paweł Ćwik pracownik Kieleckiego Banku Żywności podpowiadał, co robić z produktami, które zostały na przykład z obiadu dnia poprzedniego. Chociażby ziemniaki można wykorzystać do bardzo ciekawych dań.

- Zależy nam na tym, żeby pokazywać nowinki kulinarne, odchodzić od tego co jemy na co dzień, pokazać jak bawić się smakiem - twierdził Paweł Ćwik.

Podczas warsztatów w Smykowie uczestnicy przygotowali hiszpańską ziemniaczaną tortillę ze szpinakiem i rybą.

PRZEPIS:
Składniki1 kg gotowanych lub surowych ziemniaków3-5 łyżek oleju2 szt. Małej cebuli pokrojonej w kosteczkę300g boczku pokrojonego w kosteczkę200g filetu z kurczaka lub kiełbasy200 g białej części pora pokrojonej w kosteczkę2-3 ząbki czosnku6 jajek150g gęstej śmietany200g tartego sera żółtego, 100g tartego sera do posypania na wierzch
Przyprawy: pieprz, sól.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry, smażymy, dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę lub fileta. Zdejmujemy z patelni odkładamy na miskę.
2. Do ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, ser, por, pokrojony drobno czosnek. Doprawiamy
3. Patelnię wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ziemniaczaną, smażymy aż się zarumieni. Papier ułatwi przewrócenie na drugą stronę

Reklama