Brak przebieralni w buskiej szkole? Rodzice proszą o pomoc

Data publikacji: 21.09.2021 16:29
Autor: Marta Gajda-Kruk / Kategoria: Wiadomości z regionu
Szkoła Podstawowa numer 2 w Busku-Zdroju

Szkoła Podstawowa numer 2 w Busku-Zdroju
Busko-Zdrój. 03.09.2019 / Fot. Marta Gajda / Radio Kielce

Dziewczęta zmieniają ubranie na bocznym korytarzu, a chłopcy w tym czasie przebierają się w... łazience - mail z prośbą o interwencję trafił na naszą radiową skrzynkę email.

Chodzi o Szkołę Podstawową nr 2 w Busku-Zdroju przy ulicy Korczaka. Słuchacz Radia Kielce zwraca uwagę, że choć szkoła została gruntownie wyremontowana dwa lata temu, to do dziś w placówce nie ma właściwego i spełniającego normy pomieszczenia do przebierania się dzieci przed WF-em. To jak podkreśla słuchacz bardzo przyziemny ale uciążliwy problem.

Brak ławeczek by dzieci mogły sobie usiąść, brak wieszaków, bywa mokro na podłodze, ponieważ są umywalki i po prostu od mycia rąk jest nachlapane na posadzkę. Brakuje już nam słów na tą sytuację - czytamy w mailu.

Dariusz Kumor, dyrektor placówki, przyznaje, że szkoła od wielu lat boryka się z brakiem pomieszczenia spełniającego zadanie typowej przebieralni. Podejmowane są jednak działania w celu zapewnienia dzieciom odpowiednich warunków. Zaznacza, że podczas modernizacji budynku szkoły nie uwzględniono tego typu miejsc, bo w ramach rozbudowy placówki miała zostać wybudowana hala sportowa wraz z przebieralniami i prysznicami.

- Ze względu na brak środków urząd miasta nie rozpoczął budowy hali i zostaliśmy na lodzie. Szkoła posiada skromne przebieralnie przystosowane, w miarę możliwości, które znajdują się przy pokoju wuefistów. Mamy wydzielone miejsca, zaakceptowane przez wizytatorów kuratorium. Radzimy sobie jak możemy - zaznacza.

Dyrektor liczy, że do tematu budowy hali władze Buska powrócą w kolejnych latach. O komentarz poprosiliśmy także Kazimierza Mądzika, Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty. Czekamy na odpowiedź.

Powierzchnia szkoły po gruntownej modernizacji została zwiększona o 1100 metrów kwadratowych. Łącznie placówka ma powierzchnię około 4 tys. metrów kwadratowych. Kompleksowa modernizacja objęła, między innymi: nadbudowę drugiego piętra w północnym skrzydle budynku, budowę nowej klatki schodowej, stworzenie nowych klasopracowni wraz z zapleczem i wyposażeniem ich również w sprzęt dydaktyczny, nowe ławki, biurka, tablice, pomoce naukowe.

Podobne wiadomości
Reklama