ECEG w Chęcinach laureatem prestiżowego konkursu

Data publikacji: 20.11.2020 18:01
Autor: Ewa Golińska / Kategoria: Wiadomości z regionu
Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach
Chęciny. 12.05.2019 / Fot. Mateusz Kaczmarczyk / Radio Kielce

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej Uniwersytetu Warszawskiego w Chęcinach autorstwa warszawskiej pracowni WXCA wygrało prestiżowy konkurs „Życie w Architekturze" i znalazło się w gronie najlepszych realizacji architektonicznych oddanych do użytku w ostatnich pięciu latach. ECEG zwyciężyło w kategorii „Najlepszy obiekt projektowany dla klimatu".

Kapituła konkursu doceniła wyjątkowe współistnienie centrum z przyrodą i harmonijne z nią współgranie.

Jury pod przewodnictwem Dariusza Hermana uznało, że to budynek symbol, w którym jednoczą się natura i kultura. Nagrodę przyznano za „kreację obiektu, który doskonale wpisuje się w krajobraz Gór Świętokrzyskich i eksponuje jego unikalne zasoby, ograniczając przy tym negatywny ślad pozostawiony w środowisku".

„Wkomponowanie obiektu w nieckę będącą pozostałością wyeksploatowanego kamieniołomu Korzecko, zastosowanie wydobywanej lokalnie skały wapiennej w konstrukcji i elewacjach oraz okrycie terenu, wraz z dachami, charakterystycznymi dla regionu murawami kserotermicznymi, harmonijnie łączy dzieło człowieka z dziełem natury” - napisano w uzasadnieniu. 

Jak powiedział Krzysztof Budzisz z WXCA, współautor projektu - od samego początku mieliśmy przekonanie, że jako architekci powinniśmy dać głos wyjątkowemu otoczeniu centrum, a interwencje architektoniczne i przekształcanie krajobrazu sprowadzić do minimum. ECEG ma niezwykłą lokalizację w sercu Gór Świętokrzyskich, na tyłach miasta o średniowiecznym rodowodzie, tuż przy ruinach zamku, w wyeksploatowanym kamieniołomie Korzecko, w odległości 30 metrów od ściany skalnej nieczynnego wyrobiska- dodał.  

Niezwykła lokalizacja ECEG inspirowała do szukania odpowiedniego konceptu na architekturę, dzięki której budynek stałby się naturalną częścią tego terenu. ECEG zaprojektowano z myślą o możliwie najmniejszej ingerencji w otoczenie i środowisko, aby obiekt nie dominował nad swoim naturalnym sąsiedztwem. Prostopadłościenne, oszczędne w formie bryły budynków zaprojektowano na kształt skalnych bloków rozrzuconych po wyrobisku.  

ECEG, to kompleks 5 brył, które są powiązane szklanym łącznikiem. W pierwszej mieści się hol, stołówka i sala audytoryjna z odkrytą naturalną ścianą skalną. Kolejna poświęcona jest w zupełności celom badawczo-laboratoryjnym. Ostatnie trzy stanowią zaplecze hotelowe dla pracowników, gości i studentów. Wszystkie funkcje są dostępne dla osób niepełnosprawnych. 
Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej było nominowane m.in. do nagrody Miesa Van Der Rohe i zostało uznane w 2015 r. za najlepszy obiekt użyteczności publicznej (European Property Awards).

Konkurs Życie w Architekturze jest organizowany przez miesięcznik Architektura Murator od 25 lat.   

Reklama