Jak prawidłowo zbierać, suszyć i przechowywać zioła?

Data publikacji: 28.05.2020 10:40
Autor: Paweł Solarz / Kategoria: Wiadomości z regionu
28.05.2020. Kielce. Lilia Kowalewska - ekspertka do spraw ogrodnictwa z „Agrocentrum” Kielce

28.05.2020. Kielce. Lilia Kowalewska - ekspertka do spraw ogrodnictwa z „Agrocentrum” Kielce
Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

- Mamy bardzo dobry czas na zbieranie ziół - mówiła w „Na każdą pogodę” Lila Kowalewska. Zielarka dodała, że teraz można zbierać między innymi podagrycznik pospolity, mniszek, czy pokrzywę.

Z liści podagrycznika i pokrzywy po przetworzeniu można przygotować zdrowotne herbaty. Dzisiaj warto wybrać się na zbiór bardzo popularnego mniszka. Można z niego przygotować dżem, ocet ziołowy i wino. Roślina ta wzmacnia organizm, jest też bardzo dobra na przeziębienie i kaszel. Wysuszonego dodawać do herbaty, albo zrobić syrop. W tym celu na kilogram cukru trzeba zebrać ok. 500 kwiatów mniszka, które nie będą wilgotne. Następnie należy zalać litrem gorącej wody i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić i zagotować z cukrem oraz cytryną do odpowiedniej gęstości radziła specjalistka z dziedziny zielarstwa.

Ziół nie powinniśmy zbierać po deszczu, bo wtedy mogą zaparować. Zioła najbezpieczniej przechowywać w słoikach.

Posłuchaj audycji

Część pierwsza:

Część druga:

Tagi do tego wpisu
Reklama