Jaki chleb wybrać?

Data publikacji: 24.09.2020 10:57
Autor: Paweł Solarz / Kategoria: Wiadomości z regionu
24.09.2020. Kielce. Na zdjęciu: Daria Sych - dietetyk

24.09.2020. Kielce. Na zdjęciu: Daria Sych - dietetyk
Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

- Nie ma potrzeby, aby całkowicie wyeliminować z naszej diety pieczywo - mówiła w „Na każdą pogodę” Daria Sych.

Dietetyk dodała, że najzdrowsze byłoby pieczywo żytnie, albo razowe. Ale nie każdy będzie dobrze czuć się po zjedzeniu takiego chleba. U niektórych osób może pojawić się zgaga, czy refluks. Warto zatem spróbować pieczywa typu graham.

Daria Sych przypomniała, że chleb pszenny w porównaniu do innych gatunków jest dość kaloryczny i ubogi w błonnik. Kromka tego rodzaju chleba to około 100 kcal.

Ekspertka tłumaczyła, że zdrowe pieczywo, to takie, które jest bogate w błonnik i dostarczy naszemu organizmowi witaminy z grupy B.

Posłuchaj audycji

Część pierwsza:

Część druga:

Tagi do tego wpisu
Reklama